In Oppassen!!! zijn links en rechts vrienden

Oppassen!!! Nederland 3, 19.40 uur. Vanavond zendt de VARA de honderdvijfenzeventigste aflevering uit van de komedie Oppassen!!! Net zoals in de afgelopen weken zullen ruim 1,8 miljoen kijkers meeleven met de strapatsen van Opa Buys (Coen Flink) en Opa Bol (Ben Hulsman), hun kinderen en kleinkinderen....

Het geheim van Oppassen!!! zit verborgen in het fundament van de serie. De door Chiem van Houweninge en Marina de Vos bedachte komedie is een verhaal over drie generaties. Oude kijkers zullen zich herkennen in de verbaasde opa's, die jongeren afstand zien nemen van wat ooit zekerheden en tradities waren.

Veertigers identificeren zich met de gehuwden Victor Bol (Hans Hoes) en Simone Buys (Marieke van der Pol), die de eigen loopbanen moeten zien te combineren met de grillen van dochter Anna (Annette Barlo) en zoon Rik (Matijs Jansen).

Zij waren in 1991, toen de VARA met Oppassen!!! begon, herrie makende pubers. Inmiddels bestaat de jongste generatie uit volwassenen, of bijna volwassenen; Rik heeft het trappen tegen een bal ingeruild voor serieuze ambities in de popmuziek, en Anna, die zich enkele jaren terug inspande voor de schoolkrant, staat volgend weekeinde voor de taak de opa's in te lichten over haar zwangerschap.

Dat is schrikken geblazen voor de grootvaders. Toch duurt het niet lang of de plannen voor de nieuwe kinderkamer gaan over de tafel. Die reactie is typerend voor de in Oppassen!!! heersende moraal. Er wordt een pas op de plaats gemaakt bij moderniteiten, maar het schrijversteam van Chiem van Houweninge verkiest steevast de nieuwe situatie boven de gevestigde orde.

In die zin is Oppassen!!! een typische VARA-serie. De wereld van Opa Buys en Opa Bol is zwanger van politiek correcte personages en opvattingen, met dien verstande dat de schrijvers nooit drammen of de personages dialogen als pamfletten laten zeggen.

Zo is de samenleving in Oppassen!!! vanzelfsprekend multicultureel, en een grap over 'een opgewonden nicht' kan best, zolang er maar een homoseksueel personage in de scène rondloopt.

Ook in de relatie tussen opa Buys (de kakkineuze VVD'er) en opa Bol (de gewone man) is de hedendaagse VARA-signatuur, links van het midden, te herkennen. De scherpe kantjes van de verschillen tussen het duo zijn in de loop van de zeven seizoenen behoorlijk afgevlakt - geheel parallel aan de afkalving van de politieke polarisatie.

Vanavond zijn de opa's het zelfs helemaal met elkaar eens. Popmuziek is herrie, maar de zangambities van kleinzoon Rik achten beiden waardevol. Ook volgende week vinden de rechtse bal en de linkse rakker elkaar. Het kleinkind is welkom, maar dat wil nog niet zeggen dat kleindochter Anna maar meteen moet trouwen.

Ronald Ockhuysen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden