In Opmeer staat ideale Nationaal Museum

Vorige week stelde de directeur dat het nog wel eens een groot aantal jaren kan duren voor zijn Nationaal Historisch Museum er is. Zeker tien jaar, luidde de boodschap. Ook de kosten zijn niet gering. Tot nog toe werd ervan uitgegaan dat 50 miljoen euro noodzakelijk was, maar om echt iets moois te realiseren, aldus de directeur, mag zelfs gedacht worden aan 100 miljoen euro.

Het NHM kan echter aanmerkelijk sneller worden gerealiseerd en tegen fors lagere kosten. In Opmeer staat een nagenoeg afgebouwd museumgebouw met een oppervlakte van liefst 15.000 vierkante meter. Dit gebouw kan volgens VVD-burgemeester Nijpels voor een bedrag van 20 miljoen euro in handen van het Rijk komen.


Er zijn nog meer argumenten om het NHM onder te brengen in het nimmer gerealiseerde museum voor Realisme van Dirk Scheringa. Het is een hypermodern gebouw, dat geschikt is voor de toepassing van de nieuwste museale technologieën. Daarnaast heeft de regio waarin het museum staat een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. De strijd tegen het water, een van de speerpunten van het NHM, is hier in de Middeleeuwen begonnen met de aanleg van de WestFriese Omringdijk. Het gebied stond eveneens centraal in het beleid van de graven van Holland. In deze regio bevond zich tevens het klooster van Egmond, de oudste abdij van Nederland. Ook de opstand tegen de Spanjaarden nam hier een wending met de slag op de Zuiderzee en het beleg van Alkmaar in 1573.


Een ander voordeel is dat de regio aanschurkt tegen de toeristische metropool Amsterdam, waardoor het museum kan rekenen op forse belangstelling van buitenlandse toeristen. Dat draagt bij aan een gezonde exploitatie, die in het afgelegen Arnhem aanmerkelijk minder verzekerd is.


Er is bovendien in de zeer nabije omgeving van Opmeer al een infrastructuur aan historische musea die elkaar kunnen versterken, zoals het Westfries Museum, alsmede twee openluchtmusea: het Zuiderzeemuseum en de Zaanse Schans.


Ook tussen het Rijksmuseum in Amsterdam en het NHM kan goede samenwerking tot stand worden gebracht. Daarnaast ligt het museum op een steenworpafstand van tal van historische steden. Hierdoor kunnen bezoekers het verhaal dat het museum wil vertellen met eigen ogen aanschouwen in steden als Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Haarlem en Amsterdam.


Er ligt nu een kans om niet alleen tientallen miljoenen euro's te bezuinigen op de cultuurbegroting, maar ook om het NHM snel te realiseren en niet lange, lange jaren te moeten wachten voordat nieuwbouw op de oorspronkelijk bedachte plek eindelijk zal worden gerealiseerd.


Deze besparing van minimaal dertig miljoen euro kan ten goede komen aan andere sectoren in de cultuurbegroting die op dit moment zo onder druk staan. In elk geval zou Opmeer uitstekend dienst kunnen doen als de tijdelijke locatie waarvoor de directie van het NHM pleit, in afwachting van de nieuwbouw die zij over tien jaar gerealiseerd ziet.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden