In onze labiele perioden zijn we seksueel het actiefst

Een beetje labiliteit helpt op zijn tijd.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

In zijn boek Obsceen - de geschiedenis van een verontwaardiging probeert Ludwig Marcuse de geschiedenis van de obsceniteit, en de verontwaardiging waarmee zij altijd gepaard is gegaan, in kaart te brengen. Marcuse schrijft: 'Het kwetsende begon dus met het onder woorden brengen. Pas de verwoording van de lust is immoreel.' Ook noteert hij naar aanleiding van Friedrich Schlegels roman Lucinde: 'Labiliteit leidt vaak tot heftigheid.'

Zijn onze labiele perioden de perioden waarin we seksueel het actiefst zijn? De Seksrabbijn lijkt dat een aannemelijke veronderstelling. Wie na de puberteit seksueel actief wenst te blijven, doet er goed aan af en toe een labiel seizoen in zijn leven in te bouwen. Te labiel is uiteraard ook niet goed, vrijwel alles met mate. En hoewel wij niemand willen kwetsen, is het inderdaad noodzakelijk lust onder woorden te brengen; als er niet over seks gesproken en geschreven zou worden - de Seksrabbijn doet niet anders - zou de menselijke seksualiteit er nog slechter voor staan dan nu.

Om het goede voorbeeld te geven heeft de Seksrabbijn besloten de tijd vanaf begin december tot en met Driekoningen uit te roepen tot het labiele seizoen. Symptomen: duizeligheid, niet van visioenen te onderscheiden dagdromen, verlangen naar seks dat geleidelijk overgaat in verlangen naar de dood en vice versa.

De geliefde van de Seksrabbijn was een weekeinde alleen in New York en toen hij terugkwam deelden ze de fantasie dat ze daar met een man was geweest die haar had vastgebonden op het bed van de Seksrabbijn. 'Anders kon hij geen erectie krijgen', zei ze.

'Toch niet op mijn bed?', jammerde de Seksrabijn. 'Als je het niet kunt laten, ga naar een hotel.'

Gedurende de labiele periode weet je nooit waar de fantasie ophoudt en de werkelijkheid begint. 'Wat heb je verder met hem gedaan?', vroeg de Seksrabbijn.

'Ik heb hem alleen een beetje gepijpt', zei ze, 'en toen ben ik op hem gaan zitten. Ga je nu wraak nemen?'

Huiswerk voor volgende week: bespreek met uw partner of de labiele periode langer zal duren dan tot Driekoningen. Geen partner? Bespreek dit met uw collega's of buren.

Overleg met uw partner, collega's of buren wie u zou willen vastbinden op uw bed. Ga naar deze persoon toe en zeg: 'We zouden je graag willen vastbinden op ons bed.'

Normaal gesproken is dat obsceen, maar in de labiele periode mag dat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden