In ontspannen lotushouding voor de tv

‘Om Shanti Om’. Deze yogamantra stijgt tegenwoordig ’s ochtends al vroeg boven de huizen van de betere middenklasse in Delhi uit....

De swami zingt en prevelt. Inspannende oefeningen doet hij nauwelijks. Je hoeft niet meer te proberen om je hoofd in je kruis te krijgen of heel lenig met platte armen en benen op je matje op de grond te liggen. De yogagoeroe gelooft vooral in heel diep ademhalen. Je sluit je ogen en zingt daarbij ‘Om Shanti om’, en daar kun je gelukkig heel rustig bij blijven zitten. De bedoeling is dat door deze meditatie je hogere bewustzijn wordt ontwikkeld. De geest wordt gereinigd en de batterij voor de nieuwe dag opgeladen. Zing: ‘Om’. Meer hoef je niet te doen. Na de inspanningen is er tijd voor een welverdiend ontbijt met het hele gezin.

In de vijfduizend jaar dat yoga in India bestaat, was deze religieuze sport nog nooit eerder zo populair. Dat is allemaal te danken aan swami Ramdev sinds hij met een eigen yogazender op de Indiase televisie begon. Twintig miljoen Indiërs beginnen hun dag met hem en met yoga.

Indiërs ontspannen het liefst voordat ze ’s ochtends naar hun werk gaan. Voor elf uur in de morgen is er in India bijna op geen enkel kantoor een levende ziel aan de telefoon te krijgen. De werkdag houdt dan ook niet om zes uur op. Tegen negenen komt iedereen vermoeid, na vooral uren in de file te hebben gestaan, het huis binnendruppelen. Eerst wordt er geborreld, dan volgt tegen tienen het diner, waarna de familie zich te ruste legt. Tijd voor ontspanning is er nauwelijks.

De ‘echte’ yogaverslaafden gaan tegenwoordig in het weekeinde naar het noorden van het land waar in de heuvels de yogaswami zijn eigen bungalowcentrum heeft. In de schaduw van de eucalyptusbomen doe je een heel weekeinde ademhalingsoefeningen. De yogaswami beweert dat je niet alleen na het weekeinde herboren thuiskomt, maar dat hij je van een te hoge bloeddruk en diabetes, vooral de ziekte van de veel te dikke Indiërs, kan genezen. Rijke Indiërs betalen graag vijfhonderd dollar voor een nacht. Door samen met de swami yoga te beoefenen, ontspannen ze zich niet alleen, maar worden ze ook weer kerngezond. ‘Om Shanti Om’, vrede zij met u, Yoga Swami Ramdev.

Wilma van der Maten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden