In onthoofdingsvideo klinkt Vlaams

'Hou zijn voet vast', zegt een man op een filmpje waarop gevangene het hoofd wordt afgesneden door 'het Vrije Syrische Leger'. België en Nederland onderzoeken de zaak.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Een groep jongeren staat rond een ontklede man, die bewegingloos op de grond ligt. 'Draai hem om, draai hem om. Op zijn buik', klinkt het. 'Hou zijn voet vast.' Onder het uitroepen van 'Allah Akhbar' wordt de man met een mes onthoofd.

Gruwelbeelden van onthoofdingen en martelingen circuleren wel vaker op het internet, maar deze video heeft de speciale aandacht van de Belgische en Nederlandse autoriteiten getrokken omdat bij de schokkende beelden Nederlands met een Vlaams accent is te horen.

Volgens de tekst bij het twee minuten durende filmpje speelt de scène zich af in Syrië en is het slachtoffer een sjiitische man. De daders zouden behoren tot het Vrije Syrische Leger. De video werd op 2 juni anoniem gepost op een website met alleen gruwelijke foto's en video's.

Journalist Harald Doornbos bracht de beelden onder de aandacht via Twitter.

Nederland en België doen onderzoek naar de herkomst van de video. Of de beelden inderdaad zijn gemaakt in Syrië en of de daders inderdaad behoren tot het Vrije Syrische Leger is niet duidelijk. 'De video is bekend bij het OM en bekeken. Vanwege het Nederlands dat erin voorkomt is een onderzoek ingesteld', aldus het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Ook de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft een onderzoek aangekondigd. Nagegaan wordt of de daders banden hebben met de extremistische moslimorganisatie Sharia4Belgium. Het is bekend dat Belgische jongeren in Syrië vechten aan de zijde van het Vrije Syrische Leger.

Uit eerder Belgisch onderzoek was al naar voren gekomen dat leden van Sharia4Belgium mogelijk betrokken waren bij wreedheden, meldt De Standaard. In een afgeluisterd telefoongesprek vertelde een Sharia-lid openlijk hoe hij en zijn vrienden een man hadden ontvoerd en diens keel hadden doorgesneden. De Belgische justitie gaat na of er een verband bestaat met het filmpje.

Volgens schattingen zijn zes- tot zevenhonderd Europeanen naar Syrië getrokken om daar mee te doen aan de strijd tegen het leger van president Assad.

Minister Milquet, die gisteren met haar Europese collega's in Luxemburg overlegde, wil dat de EU-landen meer informatie uitwisselen over geradicaliseerde moslims.

Volgens haar is het hoognodig dat de Europese landen gezamenlijk analyses maken over de achtergronden van Europese jihadisten in Syrië. Samenwerking met Turkije is belangrijk omdat veel jongeren via dat land naar Syrië trekken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden