In ons land is niemand meer dom of gewoon

NIET alleen is Nederland het land met de langste inwoners van heel de wereld, ze zijn ook zo intelligent. Ze worden eigenlijk hoe langer hoe slimmer....

LIESBETH WYTZES

Nooit zul je na een dergelijk verhaal te horen krijgen dat Pietjes IQ behoorlijk tegenviel, of dat in het testrapport stond dat het een nogal dom kind betrof. Dyslectisch misschien, of met ADHD, of iets anders heel bijzonders. Dergelijke kwalen, die wel degelijk bestaan, hebben inmiddels door inflatie bijna geen betekenis meer.

Zelfs gewone kinderen beginnen zeldzaam te worden, en dat terwijl er juist altijd zoveel gewone mensen nodig zijn. Er worden wel eens onderzoeken gedaan naar de opvatting van mensen over hun eigen intelligentie, en zonder uitzondering acht men zichzelf meer dan gemiddeld intelligent. Dat is een hele geruststelling, want met een land vol louter hoge IQ's kan het alleen maar goed gaan.

Maar het gaat natuurlijk niet vanzelf. Zo betoogde de sociologe M. du Bois-Reymond - zelf toevallig moeder van hyperintelligente kinderen - onlangs in deze krant dat die hersencapaciteit vanaf het begin benut moet worden. Een kind van drie is al aan leren toe, zegt ze. Kleuters die op school alleen maar plakken en knippen, zijn helemaal verkeerd bezig. Ze kunnen beter Engels leren, een stukje Internetten of gaan rekenen. Je tijd verlummelen en vruchteloos rondhangen is er niet meer bij.

Er zijn moeders die de minste of geringste creatieve uiting van hun kind prijzen alsof ze een onbekende Rembrandt te zien krijgen. Met opengesperde ogen en wijd open mond van verrukking staren ze naar een tekening van drie strepen in veel functioneel wit. Wat mooi!

De hele schooltijd gaat dat zo door, elk flintertje aanleg wordt vastgepakt en opgekweekt tot het hopelijk iets gaat voorstellen. Extra lessen, elke dag een stimulerende vrijetijdsbezigheid, want volgens mevrouw Du Bois zijn spel en recreatie in de vrije tijd de leverancier van het sociale en culturele kapitaal waar het kind het hele leven lang plezier van zal hebben.

Even niets doen, rondhangen of uit het raam staren? Daar komt niets van in. Elke seconde moet benut worden, want ook in de vrijetijdsbesteding kan carrière gemaakt worden. En we moeten ook niet meer zo bescheiden doen over onze hoogbegaafde kinderen. Dat is zo calvinistisch, wees er maar gewoon trots op.

Daar hebben we meteen de kern van de zaak te pakken. Intelligentie staat hoog aangeschreven, intelligente mensen zijn eigenlijk beter dan domme. Ouders willen graag een slim kind, want dan lijken zij zelf ook meteen een stukje slimmer. Mevrouw Du Bois was helemaal niet verbaasd dat haar kroost hoogbegaafd was, want dat is zij ook, anders was ze nooit hoogleraar geworden.

Over twintig jaar zal ons land bestierd worden door louter topmanagers, hoogleraren en leden van bestuursraden. Mensen die gewoon werk willen doen, zoals in een winkel staan, of loodgieter worden, of leraar, kunnen we altijd nog uit het buitenland halen.

Liesbeth Wytzes

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden