In onderzoek week 41

Epidemiologie

GSM traceert malaria

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt hoe malaria zich verspreidt door de gegevens van mobiele telefoons te gebruiken. Een jaar lang registreerden ze alle telefoontjes en tekstberichten van de 15 miljoen mobieletelefoongebruikers in Kenia en combineerden die gegevens met informatie over het aantal malariagevallen per regio. In Science beschrijven ze de route die de ziekte door menselijk reisgedrag aflegt: besmettingen ontstaan vooral rond het Victoriameer en verspreiden zich naar het oosten, vooral naar de hoofdstad Nairobi. De informatie kan overheden helpen malaria beter te bestrijden en gebieden met een hoog risico in kaart te brengen, aldus de onderzoekers. Reizigers die naar dergelijke gebieden toe gaan kunnen dan bijvoorbeeld voorzorgsmaatregelen nemen.

Neurologie

Shrie-ie-iek!

Met een mes over een fles schrapen: dat geluid werd het irritantst gevonden bij een experiment van Newcastle University. Proefpersonen lieten hun hersenen scannen terwijl ze luisterden naar 74 verschillende geluidsopnamen, variërend van kabbelend water tot nagels over een schoolbord. De vrijwilligers stoorden zich het meest aan geluiden tussen de 2.000 en 5.000 hertz, blijkt uit de publicatie in Journal of Neuroscience. De amygdala, een hersendeel cruciaal bij de verwerking van angst, vertoonde bij die frequenties extra activiteit. Het experiment heeft onder meer als doel ziekten als migraine beter te begrijpen. Tijdens een migraineaanval kunnen mensen geluiden slecht verdragen.

Planeetwetenschap

Meteoriet van Mars

De mens mag dan pas een robot naar Mars hebben gestuurd; af en toe stuurt Mars ook iets naar de aarde. Zoals een zwarte, verglaasde meteoriet die afgelopen zomer neerviel in Marokko (foto). De meteoriet is van onschatbare waarde, constateren Marokkaanse en Europese onderzoekers in Science. Niet alleen omdat hij afkomstig is van Mars, waar hij zo'n 700 duizend jaar geleden door een inslag moet zijn weggeslingerd, maar vooral omdat de meteoriet barstjes bevat waarin chemische sporen van het oppervlak, de dampkring en het binnenste van de rode planeet zijn achtergebleven. De meteoriet maakte ooit deel uit van een rots die verweerde, waarna Martiaanse stoffen in de kiertjes binnendrongen, vermoeden de onderzoekers. Marsmeteorieten worden vaker gevonden, maar dit is pas de vijfde die mensen hebben zien inslaan op aarde.

Geneeskunde

GSK deelt gegevens

Als eerste farmaceutische bedrijf ter wereld gaat de Britse medicijnmaker GlaxoSmithKline eigen onderzoeksgegevens beschikbaar stellen aan derden. Het gaat wel alleen om medicijnen die al op de markt zijn of niet meer worden gemaakt - en belangstellende wetenschappers moeten een aanvraag indienen voor inzage. GSK komt zo tegemoet aan de kritiek dat farmaceutische bedrijven onderzoeksresultaten oneerlijk zouden weergeven. In de VS moest het bedrijf pas een schikking van 3 miljard dollar betalen na beschuldigingen dat het bijwerkingen van het antidiabetesmiddel Avandia en het antidepressivum Paxil zou hebben verzwegen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden