in onderzoek week 40

BIOLOGIE

Sponzenpoep cruciaal

Sponzen zijn een cruciale schakel in de voedselketen van koraalriffen, blijkt uit een studie in Science. Onderzoekers van onder meer de Universiteit van Amsterdam en het NIOZ toonden aan dat sponzen de afvalstoffen van koralen en algen zeer efficiënt omzetten in dwarrelend organisch materiaal. Kleine krabben, slakken en wormen eten die 'sponzenpoep' vervolgens op, en zijn op hun beurt voer voor grotere organismen. Zonder sponzen zouden de afvalstoffen van koralen en algen - een soort opgeloste suikers - weglekken. De onderzoekers verspreidden een algenextract op het koraalrif dat ze konden volgen door het hele ecosysteem. Zo zagen ze hoe de sponzen de voedselketen rondmaken en oases van leven creëren op de zeebodem.


BELANGENCONFLICT

Kritiek op tandartsen

Het Groningse UMCG onderzoekt of twee hoogleraren tandheelkunde zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling. Edwin Winkel en Arie Jan van Winkelhoff publiceren al jaren artikelen in vakbladen waarin ze producten voor mondzorg vergelijken. Ze verzwegen echter dat ze financiële belangen hebben in Dentaid, een bedrijf dat producten ontwikkelt voor mondgezondheid. De Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Rijksuniversiteit Groningen zal een oordeel vellen over hun handelwijze.


VRUCHTBAARHEID

Eierstokken opgewekt

Vrouwen die vervroegd in de overgang zijn gekomen kunnen mogelijk toch een kind krijgen dankzij een nieuwe vruchtbaarheidstechniek. Japanse en Amerikaanse artsen beschrijven deze week in PNAS hoe ze bij 27 vrouwen de eierstokken tot leven wekten door die na verwijdering in stukjes te knippen en een eiwit toe te voegen. Nadat ze de stukjes eierstok bij de vrouwen hadden teruggeplaatst, begonnen bij een aantal van hen eicellen normaal te rijpen. Na ivf raakten twee vrouwen zwanger. Een van hen is inmiddels bevallen.


RUIMTEVAART

'Plastic' op titan

Ruimtesonde Cassini-Huygens heeft op Titan - de grootste maan van Saturnus - propeen ontdekt, een grondstof voor kunststof die onder meer wordt gebruikt in jerrycans en autobumpers. Propeen komt in geringe hoeveelheden voor in de smog-achtige atmosfeer van Titan, aldus een NASA-studie die is gepubliceerd in Astrophysical Journal Letters. Het is voor het eerst dat de stof is aangetroffen buiten de aarde.


PSYCHOLOGIE

Oogcontact niet heilig

Iemand aankijken helpt niet altijd bij het oplossen van meningsverschillen, blijkt uit een studie in het tijdschrift Psychological Science. Onderzoekers van onder meer de universiteit van Freiburg peilden bij proefpersonen hoe ze dachten over controversiële onderwerpen zoals vrouwenquota bij bedrijven of hulp bij zelfdoding. Vervolgens keken de vrijwilligers naar filmpjes, terwijl camera's hun oogbewegingen registreerden. Extra oogcontact met de spreker in het filmpje maakte proefpersonen alleen ontvankelijker voor de boodschap als ze op voorhand al zijn standpunt deelden. Was dit niet het geval, dan leidde meer oogcontact juist tot meer onenigheid.


GEFOPT

Pijnlijke onthullingen, deze week in Science. Bioloog John Bohannon van het weekblad schreef een naar eigen zeggen waardeloos wetenschappelijk artikel en diende het in bij 304 zogeheten 'open access' tijdschriften, waar niet de abonnee maar de auteur voor publicatie betaalt. 157 accepteerden het werk, en publiceerden het veelal zonder dat er iemand serieus naar het artikel gekeken leek te hebben. Science (geen open access) concludeert dat kwaliteit en open acces op gespannen voet staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden