In onderzoek week 38

HERSENWETENSCHAP

'Te veel breinjubel'

De kwaliteit van krantartikelen over hersenonderzoeken laat te wensen over. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Maastricht en het Nederlands Herseninstituut. Drie onderzoekers lazen artikelen over hersenwetenschap uit de periode 2008-2012 en keurden die aan de hand van veertien vragen. Bijvoorbeeld: 'Is er van dier op mens gegeneraliseerd, zo ja: met of zonder uitleg?' En: 'Wordt er een onafhankelijk expert of praktijkpersoon als bron gebruikt?'. Alle kranten scoorden een onvoldoende op zowel nauwkeurigheid van de berichtgeving als de mate van kritiek. De 'beste' rapportcijfers gingen naar Trouw, de Volkskrant en NRC. Hekkensluiters zijn de gratis kranten Spits en Metro.


HERSENONDERZOEK

Uw verbeelding zit hier

Onderzoekers hebben de plaats in het brein gevonden waar de verbeelding zich bevindt. Dit eeuwenoude vraagstuk werd opgelost door wetenschappers van het Darthmouth College in New Hampshire. Zij lokaliseerden met MRI-scanners het zenuwnetwerk waar beelden, symbolen en ideeën worden gevormd. Dit netwerk, dat de onderzoekers de 'mentale werkplaats' noemen, geeft de mens de mogelijkheid complexe vraagstukken op te lossen.


WERELDRECORD

Fietsen met 134 km/u

Studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam hebben het wereldrecord snelfietsen verbeterd. In de woestijn van Nevada bereikte Sebastiaan Bowier afgelopen zondag een snelheid van 133,78 per uur op een speciaal ontwikkelde fiets. Bowier was daarmee 0,6 kilometer sneller dan het bestaande wereldrecord. De aerodynamische ligfiets heeft een luchtweerstand van eentiende van een gewone fiets. De snelheden werden bereikt op een meettraject van 200 meter, na een aanloop van 8 kilometer over een rechte weg in de woestijn.


LEEFBAAR

Nog 1,75 miljard jaar

Moeder Aarde zal de komende 1,75 miljard jaar nog bewoonbaar zijn, stellen astrobiologen van de universiteit van East-Anglia. Daarna - vermoedelijk ergens tussen 1,8 miljard en 3,2 miljard jaar - zal de aarde langzaam in de zogenoemde hete zone van de zon terecht komen, waardoor de temperatuur zo sterk stijgt dat oceanen verdampen en het leven uitsterft. De wetenschappers hebben hun aanname gedaan op basis van een studie naar de leefbare zone rond de ster van recent ontdekte exoplaneten, meldt het tijdschrift Astrobiology. Voor de mens zal de aarde overigens eerder onleefbaar worden.


HERSENONDERZOEK

Rhythm & taal

Jongeren met een beter gevoel voor ritme hebben vaak ook betere taalvaardigheden, concluderen onderzoekers van de Northwestern University. Zij testten de hersengolven van de jongeren terwijl deze herhaaldelijk een lettergreep op een bepaald ritme hoorden. De jongeren die het ritme beter volgden, hadden ook een betere hersenrespons. Hoofdonderzoekster Nina Kraus gelooft dat het onderzoek de kennis van leesvaardigheid vergroot.


THE GRAND DESIGN

Hoe ging de reclametune ook al weer? 'Van Lego kun je alles maken; een boot, een vliegtuig of een trein.' En dus ook Stephen Hawking. Mr. Universe was sinds enkele maanden verkrijgbaar als speciale bouwkit bij online winkel Amazon, maar is inmiddels uitverkocht. Voor zelfbouwers met een flinke legokist heeft fansite Eurobricks een online handleiding gemaakt om je eigen Hawking te scheppen. bit.ly/Zr1Nfa

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden