In onderzoek: week 35

DIERGEDRAG

Rifvisje volgt z'n neus

Larven van rifvissen ruiken de aanwezigheid van koraalrif enkele kilometers vanaf de kust en gebruiken deze geur om zich naar huis te navigeren. Dat schrijven onderzoekers van onder meer de University of Miaimi in het vakblad PLoS ONE. De wetenschappers onderzochten het gedrag van de larven van rifbaarzen en kardinaalbaarzen in een drijvende onderzoeksruimte. De enkele millimeters grote larven reageerden op de geur van rifwater door hun zwemsnelheid en -richting te veranderen. Deze reactie bleef uit bij blootstelling aan water van de open oceaan.


ROVER

Chinezen naar de maan

China is op schema met zijn plannen nog in 2013 een onbemande verkenner op de maan te zetten. De Chang'e 3 zal volgens de plannen een zachte landing op het maanoppervlak maken, waarna een rover de omgeving zal verkennen. Enkele jaren geleden stuurde China al sondes in een baan om de maan. Een exacte lanceerdatum is niet genoemd, eerder sprak het Chinese staatspersbureau van december. In het volgende decennium wil China een bemande maanlanding doen.


ATOMEN

Element 115 bestaat

Een onderzoeksgroep van de universiteit van Lund in Zweden heeft een zeldzaam element met atoomnummer 115 gemaakt. Het atoom heeft de onofficiële naam ununpentium gekregen. Met de nieuwe resultaten lijkt het bestaan van dit element bevestigd, nadat in 2003 een groep Russen het element al had gecreeerd. De Zweedse onderzoekers maakten in totaal ongeveer dertig atomen. Omdat ze zeer snel vervallen, moesten de onderzoekers de restproducten van het atoom bekijken om zo bewijs te vinden van het bestaan. Het bestaan van atoom 115 is nog niet officieel; eerst gaat een scheikunde-commissie de bevindingen onderzoeken.


DIABETES

Stroomstoot remt pijn

Diabetespatiënten met chronische pijn in benen en voeten zijn gebaat bij ruggenmergstimulatie. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Cecile de Vos (Universiteit Twente). Zo'n 15 procent van de diabetici kampt met neuropathische pijn, die wordt veroorzaakt door het afsterven van zenuwuiteinden als gevolg van slechte doorbloeding. Door de zenuwbanen in het ruggenmerg elektrisch te stimuleren, komen pijnsignalen minder door. Patiënten gaven aan dat hun pijnscore daalde van gemiddeld 8 naar 2.


MAZELEN VELT TUIMELAARS

Een mazelenachtig virus heeft onder tuimelaardolfijnen langs de oostkust van de Verenigde Staten ruim 330 slachtoffers geëist. Het sterftecijfer ligt tien keer hoger dan normaal. Van de 33 dolfijnen die zijn onderzocht, testten er 32 positief op een type van het morbillivirus dat bij mensen mazelen veroorzaakt. Aanwijzingen voor besmettingsgevaar bij mensen zijn er niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden