In onderzoek week 02

PSYCHOLOGIE

'ADHD-goeroe zat fout'

De Eindhovense adhd-onderzoeker Lidy Pelsser heeft in mei 2011 verzuimd te vermelden dat ze een commercieel belang heeft bij de uitkomsten van haar onderzoek. Tot dit oordeel komt de redactie van het Britse medische tijdschrift The Lancet, waar Pelsser publiceerde over de vermeende relatie tussen voeding en de gedragsstoornis adhd. In de bewuste Lancet-publicatie over haar adhd-dieet verklaart Pelsser dat er 'geen sprake is van belangenverstrengeling'. Dit terwijl Pelsser al jaren een onderneming runt die individuele dieetadviezen verkoopt aan kinderen met adhd.


Naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant (29 december jongstleden) gaat The Lancet in een van de komende edities wijzen op de belangenverstrengeling, meldt Lancet-redacteur Richard Turner. Ook in andere wetenschappelijke publicaties verklaarde Pelsser geen belangenverstrengeling te hebben. 'Ik doe de dieetonderzoeken niet in mijn eigen belang, maar in het belang van mijn patiënten', zei Pelsser eerder in de Volkskrant.


GENEESKUNDE

Gehoor groeit terug

Harvard-onderzoekers zijn erin geslaagd dove muizen weer iets van hun gehoor terug te geven door hun beschadigde gehoorcellen weer te laten aangroeien. De muizen, doof gemaakt met geluid, werden behandeld met een middel dat een bepaald celsignaal remt. Daardoor groeiden er niet alleen gezonde haarcellen terug in het binnenoor, maar bleek het gehoor ook echt te verbeteren bij de muizen, schrijven de onderzoekers in het blad Neuron. De techniek is op termijn misschien ook bruikbaar bij de mens. Wereldwijd hebben zo'n 250 miljoen mensen last van lawaai- of ouderdomsdoofheid.


STERRENKUNDE

Kometen zijn overal

En weer is ons zonnestelsel iets meer doorsnee geworden. Kometen, de 'vuile' sneeuwballen die in langgerekte banen om de zon cirkelen, komen ook veel voor in andere planetenstelsels in de Melkweg. Dat zei een groep astronomen deze week op de jaarvergadering van de American Astronomical Society (AAS) in Californië. Zij hebben met zes vondsten het aantal vermoedelijke 'exokometen' vergroot naar tien. De eerste komeet buiten ons zonnestelsel werd ontdekt in 1987, razend rond de ster Beta Pectoris. Verdere studie met gevoeligere instrumenten, zoals de Hubble-telescoop, zullen er meer aan het licht brengen, denken de sterrenkundigen.


BIOLOGIE

Vis voor Goldschmidt

Ruim een kwart eeuw moest hij erop wachten, maar eindelijk heeft schrijver-bioloog Tijs Goldschmidt een vis naar zich vernoemd gekregen. Het gaat om een cichlide die Gold- schmidt midden jaren tachtig in Tanzania opviste uit het Victoriameer. Het onderzoek zou uitmonden in de bestseller Darwins Hofvijver, waarin Goldschmidt de teloorgang van de soortenrijkdom in het meer beschrijft. Of de cichlide Haplochromis goldschmidti nog bestaat, is overigens onzeker: de visstand in het meer is hersteld, maar Goldschmidts vis leefde in een gebied waar nog geen soortenonderzoek is gedaan. Door het herstel worden cichliden wel weer bestudeerd. De formele beschrijving en naamgeving van de vis, door Leidse onderzoekers, is daarvan een gevolg.


'STANDARD ORBIT, CAPTAIN. AND WE'RE DETECTING SIGNS OF LIFE ON THE SURFACE.'

Astronaut Chris Hadfield beantwoordt in Star Trek-stijl de vraag 'Twitter je vanuit de ruimte?', afkomstig van een nietsvermoedende William Shatner (bekend van zijn rol als captain Kirk uit Star Trek). Hadfield kwam vlak voor Kerst aan in het internationale ruimtestation ISS.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden