In Nou Camp wordt vlam in pan weer snel gedoofd

Op de middenstip van Nou Camp vielen George Weah en Bernard Lama elkaar buitelend in de armen. De twee hoofdrolspelers in het duel tussen Barcelona en Paris Saint-Germain zochten elkaar meteen op nadat de eerste een fout van de tweede had goedgemaakt....

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

BARCELONA

Er moet een vloek op Franse keepers rusten. De malle strapatsen van Ettori, ruim tien jaar geleden bij gebrek aan beter de nationale doelman, staan nog in het geheugen gegrift. Dinsdagavond mocht Jean-Louis Garcia, keeper van Nantes, zich de 5-1 nederlaag tegen Bayer Leverkusen aanrekenen. Gisteravond voorkwam Bernard Lama dat Paris-Saint-Germain het stadion van Barcelona met een schone lei verliet.

In de tweede minuut van de tweede helft rukte de jonge Rus Kornejev, begin dit seizoen overgekomen van Espanl, langs de rechterkant op. Lama wilde zijn lage voorzet onderscheppen, maar liet de bal in een buitengewoon onhandige manoeuvre tegen zijn rechter bovenarm stuiten en mocht zich vervolgens de diep ongelukkige maker van het eerste doelpunt in Nou Camp noemen.

Zijn ellende was van korte duur. Paris Saint-Germain nam het initiatief over, aangestoken door de soms briljante Weah. Valdo nam op links een vrije trap en Cruijff kreeg de rekening gepresenteerd voor zijn opvatting zich nooit aan te passen aan de tegenstander.

Hij had verdediger Abelardo buiten de ploeg gelaten, hoewel die, temidden van de dwergen Sergi en Ferrer, als enige de Franse concurrentie op hoger niveau had kunnen weerstaan. Koeman mag dan 1.81 meten, hij heeft de sprongkracht van een zwaar dier. En dus kon Weah vrij gemakkelijk voor de twaalf centimeter kleinere Bakero kruipen, waarmee Lama een lijdensweg naar Parijs bespaard bleef.

Het was een terechte uitslag van een wedstrijd die steeds een belofte inhield, maar die nimmer inloste. Vooral Barcelona was in zijn korte combinaties door het midden te onzorgvuldig. Bovendien bevond het sterkste deel van de Parijse ploeg zich in de as van de verdediging. Kombouaré, bleek een sterke vervanger van de Braziliaan Ricardo Gomes. Aanvoerder Roche, die door de gele kaart in de tweede helft de return moet missen, was een adequate gaatjesdichter.

Ook Paris SG kon het door Fernandez beloofde spektakel niet echt waarmaken. Ginola maakte in de eerste helft een paar bewegingen die naar meer smaakten, maar hij kon er nooit een passend vervolg aan geven. Weah deed dat één keer wel en was soms zo onweerstaanbaar dat hij wel wat dichter in de buurt van doelman Busquets kwam.

Vooral de eerste helft bleef beneden de verwachting. Er ging toen ook veel mis aan de kant van Paris SG. De Parijzenaars hadden speciaal geoefend op een groot veld, dat in Nou Camp de maximaal toegestane afmetingen heeft. Niettemin kenden ze nogal wat problemen hun passes de juiste maat te geven. Voor rust kwamen Weah en Ginola nauwelijks in het stuk voor.

Cruijff, die zoals altijd pas kort voor tijd met zijn opstelling naar buiten kwam, had zoon Jordi buiten de ploeg gelaten. Naast Stoitsjkov stond nu Kornejev in de voorhoede. Cruijffs plannen voor het duel liepen al snel spaak nadat Guardiola zichzelf in de dertiende minuut blesseerde in een poging Valdo tot staan te brengen. De net hestelde Guardiola hinkte nog wel even door, maar liet zich vijf minuten later vervangen door Amor.

Normaal gesproken is Guardiola het verbindingspunt bij Barcelona, maar Cruijff bracht Paris SG flink in verwarring door José Mari die rol toe te bedelen. Valdo wist zich niet goed raad met de situatie en besefte pas laat dat de van Osasuna overgekomen nummer tien gestoord diende te worden.

Cruijff moest na het afhaken van Guardiola langdurig gebaren en de dichtbijzijnde Ferrer instrueren. Hij probeerde het nog met Bakero als rechtshalf en Amor in een meer dienende rol, maar Barcelona slaagde er zelden in het overwicht tot bij het doel van Lama te laten komen. Veelzeggend was dat Barcelona pas in de 26ste minuut zijn eerste corner mocht nemen, Paris SG volgde vier minuten later. Het enige dat de wedstrijd in die fase (en ook na de 1-1) spannend maakte, was de dreiging die door de individuele kwaliteiten van Weah, Ginola en Stoitsjkov steeds in de lucht hing.

Barcelona mocht zich alleen beklagen over een foute beoordeling van de arbitrale leiding. De Tsjech Krondl legde het spel in de 39ste minuut stil in de vaste veronderstelling dat Begiristain buitenspel stond. Daarin had Krondl, die verder een puike wedstrijd floot, ongelijk, maar het is nog maar de vraag of Beguiristain ook doel had getroffen wanneer Lama er werk van had gemaakt.

Toen hij dat vlak na rust met die ongelukkige afloop wel deed, sprong er opeens een vonk over in Nou Camp. Paris SG maakte zijn reputatie van levensgevaarlijke ploeg waar en hield dank zij Weah ook de traditie in ere altijd te scoren in wedstrijden voor de Champions League.

Even snel als de vlam in de pan sloeg, werd hij weer gedoofd. Paris SG ging met succes weer alle aandacht richten op de verdediging en had het geluk dat de onzekere Lama ternauwernood twee schoten van Kornejev en Koeman tot corner degradeerde. Waarna het Franse volkslied en Eviva Espana door een verlaten Nou Camp galmde, terwijl Weah met het Ajax-achtige shirtje een dansje uitvoerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.