In Normandian Bush zich bezinnen

D-Day, er zullen weinig termen zijn die een zo imposante klank hebben. Zestig jaar na dato wijden Time en Newsweek uitgebreide reportages aan die dag, uitgerekend op een moment dat de transatlantische alliantie als gevolg van Irak in een crisis verkeert....

Wybren de Boer

Volgende week zal in Normandien herdenkingsceremonie gehouden worden, waar behalve Bush, Blair, Chirac, Schr en Poetin nog elf wereldleiders hun opwachting zullen maken. 'Irak zal in ieders gedachten zijn', menen beide Amerikaanse weekbladen.

Volgens Time en Newsweek dient met name George Bush de lessen van 6 juni 1944 ter harte te nemen. Hij mag zichzelf dan graag afficheren als een 'bevrijder' gelijk Roosevelt en Churchill, maar een Amerikaans president die volgens Time door 76 procent van de Europeanen wordt gewantrouwd mag best een iets bescheidener toon aanslaan.

Al mogen we niet denken dat enkel vanwege Irak plots alles mis is. Spannning in het transatlantisch huwelijk was er al ver vdie tijd. Door de val van het ijzeren gordijn waren de bondgenoten hun fixatie op gezamenlijke vijand (communisme) verloren, met als gevolg dat een klimaat ontstond waarin onderlinge irritaties de overhand kregen.

Time en Newsweek vermoeden dat door de arrogantie van Bush de irritaties tot een scheuring leidden.

Is dit huwelijk nog te redden?

Newsweek betwijfelt het. Commentator Tony Judt denkt zelfs dat we over enige tijd het achterliggende decennium zullen beschouwen als een korte, maar relatief zeldzaam gelukkige periode in onze geschiedenis.

Time is hoopvoller gestemd en wijst op spanningen die altijd hebben bestaan in de westerse coalities, maar die ondergeschikt werden gemaakt op momenten dat mondiale dreigingen zichtbaar en/of voelbaar werden.

Dacht u soms dat Winston Churchill en Franklin D. Roosevelt vD-Day altijd goede maatjes waren? De heren hadden volgens Time soms 'vulkanische ruzies', maar om de wereld te redden bleken ze bereid tot compromissen.Van Churchill is de legendarische uitspraak: 'Je kunt er altijd op rekenen dat Amerika de juiste beslissing neemt nadat ze eerst alle alternatieven vergeefs hebben geprobeerd.'

Zo zal het nu ook gaan, vermoedt Time. Laten we hopen dat het zo gaat, mijmert Newsweek.

De komende maand zullen de wereldleiders elkaar driemaal ontmoeten: eerst in Normandidaarna tijdens de G8-top in Georgia en vervolgens bij de NAVOtop in Istanbul. 'Met iedereen op hetzelfde moment in dezelfde kamer, kunnen ze niet weglopen voor de problemen', zegt oud-secretaris-generaal van de NAVO George Robertson in Time. Een diplomaat van de VS suggereert dat het Witte Huis zich heeft voorgenomen in ernst te luisteren naar Europa. 'Mijn indruk is dat het Witte Huis deze top absoluut zal doen slagen.'

Newsweek weet te melden dat Bush werkt aan een bureau dat ooit toebehoorde aan Franklin D. Roosevelt en dat vanaf de schouw van de Oval Office een bronzen borstbeeld van Winston Churchill op hem neerkijkt. Time memoreert Bush' leuze uit de verkiezingscampagne van 2000: 'Als we een arrogante natie zijn, zullen ze ons afwijzen. Als we ons bescheiden tonen, maar krachtig, zullen ze ons verwelkomen.' Dit is een goed moment om die woorden in de praktijk te brengen, zeggen de bladen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden