In Nederland zitten we weer in de soep wat het zakenleven aangaat

Na Hitlers annexatie van Oostenrijk wordt gevreesd dat Tsjechoslowakije de volgende prooi wordt.

Amsterdam, 20 mei 1938

Bij mijn thuiskomst uit Indië bevond ik dat Europa, meer dan ik uit ongeregeld gelezen kranten had kunnen opmaken, onder den invloed van de annexatie van Oostenrijk door Hitler (11 maart) heeft gestaan. Men vreest handelingen van hetzelfde soort, in de eerste plaats tegen Tsjechoslovakije.

Naar men zegt, heeft Duitschland het voornemen gehad, tegelijk met de Oostenrijksche deze operatie uit te voeren en het slechts nagelaten, omdat het de interventie van Frankrijk en Rusland, en met de Fransche, de Engelsche tussenkomst voorzag, een Europeesche oorlog dus.

Engeland doet het uiterste om dit te voorkomen en heeft ditmaal gelukkig, anders dan in 1914, kleur bekend. Italië, dat door de bezetting van de Oostenrijksch-Italiaansche grens door Duitsche troepen à la merci van de Nazi's is komen te staan, laat Duitschland in Midden-Europa de vrije hand. Er heerscht dus bange spanning.

In Nederland zitten we weer in de soep wat het zakenleven aangaat. Sterke achteruitgang van in- en uitvoer, toeneming der werkloosheid en, evenals in Indië, duistere financieele vooruitzichten.

In andere onverschillige kringen bemerk ik een reactie tegen den wassenden Roomschen invloed, die zich onder dit ministerie zonder blikken of blozen laat gelden.

Ernst Heldring (1871-1954), bankier, reder en politicus. Ingekort fragment uit Herinnering en dagboek (ed. Joh. de Vries). Wolters-Noordhoff, 1970.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden