In Nederland zijn er geen geestige vrouwen op tv

ZET een paar mannen bij elkaar in een tv-studio, en wat krijg je? Een geweldig tv-programma waar ik, en ik ben niet de enige, elke keer om moet lachen....

Doe hetzelfde met een paar vrouwen en het resultaat is een gênante, tenenkrommende uitzending.

Het van oorsprong Britse tv-programma Have I got news for you heeft zich uitstekend vertaald in het Nederlandse Dit was het nieuws, een programma waar vier heren twee aan twee onder leiding van een uiterst capabele gastheer strijden om, ja, waar gaat het eigenlijk om?

Om gevatheid en geestigheid, en daar weten deze heren wel raad mee. Ze hebben het over de meest uiteenlopende onderwerpen, politiek, roddel, de nieuwtjes van alledag. Vooral vaste gast, stand up comedian Raoul Heertje, is razendsnel en ontzettend grappig.

Andere gasten, die de toon niet snel genoeg oppikken, zitten er de rest van het programma een beetje sneu bij. Het gaat zo snel en de humor is van zo'n hoog niveau, dat er niet veel mensen zijn die het kunnen bijbenen.

Ik heb dan ook nog nooit een vrouwelijke gast gezien in dit programma.

In Nederland zijn er namelijk geen leuke vrouwen op televisie. Want zet er een paar bij elkaar, geef het programma de kleffe naam Ladies Only, en dan krijg je zoiets gênants dat je er alleen met plaatsvervangende schaamte naar kunt kijken.

Vaste gasten daar zijn Marjan - Wij vrouwen zijn een vochtig ras - Berk, Yvonne Kroonenberg is haar door de wol geverfde side kick, Emma Brunt de wijze moeder die alles al gezien en meegemaakt heeft.

Daaromheen dartelt een aantal jonge, parmantige meisjes, even inwisselbaar van uiterlijk als van mening. Het aantal onderwerpen is zeer beperkt, het gaat namelijk alleen over mannen, en hoe deze dames tegenover de andere sekse staan.

Eindeloos wordt er doorgezemeld over de kleinste ervarinkjes, en hoe ernstiger de toon, hoe beter. Nooit wordt er een grapje gemaakt of gelachen. Mag dat niet? Of kunnen ze het gewoon niet?

Eerst dacht ik dat dat aan de formule van het programma lag, maar toen ik de ingezonden brievenrubriek in feministisch maandblad Opzij las, werd ik helemaal bedroefd. Een citaat:

'Op de een of andere manier wist ze dat dit het jaarlijkse femsoc-weekend op Schiermonnikoog was. Zij was er niet bij. Ze zou er nooit meer bij zijn.' Mon Dieu! Wat een afgrond van peilloos verdriet gaapt daar!

In hun boek Brainsex proberen de psychologen Anne Moir en David Jessel het uit te leggen. Volgens hen zijn mannen gewoon beter getraind in het ontwikkelen van een gevoel voor humor, omdat ze hun werk als een spel zien.

Grapjes en geintjes zijn als het ware de olie waardoor de machinerie van de dagelijkse arbeid beter en soepeler loopt. Mannen hebben hun gevoel voor humor hard nodig om te overleven in de maatschappij.

Vrouwen, die vanouds geen rol van betekenis speelden in de maatschappij, maar vooral thuis de boel aan de gang moesten houden, praten veel meer op voet van gelijkheid. Veel overleg dus, en geen competitie-element.

Dat kan allemaal wel waar zijn, maar dat verklaart niet waarom het vooral in ons land zo slecht gesteld is met het gevoel voor humor van de dames. Waar blijven de Nederlandse Ruby Wax, Joan Rivers, Bette Midler, Dawn French?

Volgens mij is het meer een overblijfsel van het calvinisme. Vrouwen zijn de dominees van deze tijd geworden, loodzwaar van ernst en zeer narcistisch.

Of ze nu de noodzaak van het feminisme bepleiten of, dertig jaar jonger, over het fenomeen girlpower praten, ze doen het nooit met humor. Dat is een verworvenheid waar nog even op gewacht moet worden.

Vrouwen zijn kennelijk nog zo onzeker dat ze zich geen grapjes durven veroorloven. Dan mogen ze eindelijk spreken, en dan doen ze het zo suf en saai dat er nog niemand naar luistert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden