NIEUWScoronavirus

In Nederland zijn acht patiënten overleden, het hoogste aantal in één dag

Door het coronavirus zijn sinds zaterdag acht patiënten overleden, het hoogste aantal sterftegevallen in Nederland in één dag. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is voor de vierde dag op rij boven de 20 patiënten uitgekomen. Sinds zaterdagmiddag kwamen er 26 nieuwe patiënten bij in het ziekenhuis, zo meldt het RIVM zondagmiddag.

Serena Frijters en Xander van Uffelen
Voor Maastricht UMC wordt een grote tent opgebouwd in verband met het coronavirus. In die tent kunnen mensen met luchtwegklachten een CT-scan krijgen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Voor Maastricht UMC wordt een grote tent opgebouwd in verband met het coronavirus. In die tent kunnen mensen met luchtwegklachten een CT-scan krijgen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

In Nederland zijn momenteel twintig mensen overleden aan het coronavirus, ruim een persoon per miljoen inwoners. In totaal zijn er nu 162 mensen in het ziekenhuis opgenomen (of opgenomen geweest) vanwege het virus. De laatste vier dagen zijn er honderd patiënten bijgekomen in de ziekenhuizen.

Ziekenhuisopnames en aantal overleden patiënten zijn een betere graadmeter voor de ernst van de crisis dan de ontwikkeling van het aantal besmettingen. Aangezien de RIVM niet meer alle potentiële patiënten laat testen, geven de getallen over besmettingen minder houvast. Dit probleem speelt ook in andere landen. Met ziekenhuisopnames en sterftecijfers kan een betrouwbaarder beeld gegeven worden van het stadium waarin de crisis zich verkeert.

‘Nu het RIVM heeft laten weten niet meer iedereen te testen, zijn de statistieken van besmettingen steeds minder relevant voor de modellen’, zegt statisticus Casper Albers van de Rijksuniversiteit Groningen. Een betere maatstaf voor de ernst van de virusuitbraak per land is daarom het aantal aan covid-19 overledenen. ‘Vergelijken op basis van aantallen doden zegt nog wel iets, omdat die data goed worden bijgehouden. Daarbij moeten we er rekening mee houden dat de aantallen in Nederland nog te laag zijn om goede voorspellingen mee te kunnen doen’, zegt Albers.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is nipt lager dan afgelopen vrijdag, maar nog altijd fors hoger dan een week geleden. Brabantse artsen waarschuwden zaterdag al dat er een tweede golf in aantocht is, die over 1 tot 2 weken pas in volle omvang zichtbaar kan zijn. Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Brabant, geeft aan dat hij zondag aan het eind van de middag al 27 opnames zag, terwijl het RIVM aan het begin van de middag nog een totale toename van 26 voor heel Nederland meldde.

In vergelijking met Italië bevindt het aantal ziekenhuisopnames en sterftegevallen in Nederland zich nog wel op een veel lager niveau. Waar in Italië momenteel 11.335 patiënten zijn opgenomen in ziekenhuizen, zijn er in Nederland 162 patiënten opgenomen (geweest). In Italië stierven inmiddels bijna dertig personen per een miljoen inwoners aan het virus.

De Nederlandse situatie is beter te vergelijken met de fase waarin Spanje en Frankrijk zich bevinden. In Spanje is sinds drie dagen sprake van een forse toename van het aantal sterfgevallen en zijn er inmiddels zes op de een miljoen inwoners overleden door het virus. In Frankrijk gaat de stijging iets trager en zijn 2 op de een miljoen inwoners overleden door het virus. Nederland telt door de stijging van vandaag inmiddels 1,2 doden per een miljoen inwoners.

Het aantal geregistreerde besmettingen neemt overigens ook nog altijd toe. Sinds zaterdagmiddag zijn er 176 nieuwe patiënten bijgekomen, daarmee is het totale aantal opgelopen naar 1.135 personen. Dit is slechts de top van de ijsberg van het daadwerkelijk aantal besmettingen denkt de GGD. Cijfers van besmettingen zijn vooral handig om te bekijken waar in het land het virus vooral rondwaart. De meeste besmettingen bevinden zich nog altijd in het zuiden van Nederland, maar de verspreiding naar andere delen van het land zet zich wel door, zo blijkt uit de kaart die de RIVM elke dag actualiseert.

Meer lezen over de vergelijking tussen landen, lees dan het artikel dat vrijdag verscheen en zaterdag met de nieuwste cijfers is geactualiseerd.

Artsen vrezen het ergste: ‘Je schrikt ervan hoe weerloos we zijn’

In enkele dagen is het aantal coronapatiënten enorm toegenomen. In Brabant komen de grenzen van de opnamecapaciteit al in zicht. ‘Het is een reëel scenario dat we binnenkort 80-plussers niet meer kunnen opnemen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden