In Nederland komen jaarlijks 250 kindhuwelijken voor

In Nederland worden jaarlijks naar schatting 250 kindhuwelijken gesloten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het Verwey-Jonker Instituut. Ze wijzen erop dat exacte cijfers lastig te geven zijn, omdat deze huwelijken vaak in gesloten gemeenschappen worden voltrokken.

null Beeld anp
Beeld anp

Het onderzoek, in opdracht van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), strekt zich uit over 2013 en 2014. Van de circa 500 kindhuwelijken in die jaren vonden er zo'n 160 plaats onder asielzoekers. In onder meer de Somalische gemeenschap komt het fenomeen relatief vaak voor.

In veel gevallen worden de kindhuwelijken buiten het zicht of in het buitenland gesloten, waarna de gehuwden terugkeren naar Nederland. De meeste minderjarige trouwkandidaten zijn 16 of 17 jaar. Volgens de onderzoekers wordt die leeftijd hoger, omdat steeds meer ouders belang hechten aan een goede opleiding voor hun kinderen, voordat het tot een huwelijk komt.

Gedwongen huwelijken
Het kabinet trekt tot en met 2017 jaarlijks een miljoen euro uit om de gedwongen huwelijken aan te pakken. Met dat geld worden docenten getraind in het herkennen van signalen van huwelijksdwang. Verder zijn vrijwilligers opgeleid om gedwongen huwelijken en andere 'taboe-onderwerpen' bespreekbaar te maken.

Wie in Nederland iemand -minderjarig danwel meerderjarig- dwingt tot een huwelijk, is strafbaar en riskeert een celstraf van twee jaar. Minister Asscher: 'Kinderen horen naar school te gaan en plezier te maken, niet te trouwen. Sinds vorig jaar is een huwelijk met een minderjarige dan ook onder geen enkele voorwaarde toegestaan."

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden