In Nederland dacht men blijkbaar dat die orkaan wel weer zou overwaaien

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 9 september 2017.

Premier Mark Rutte en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens een persconferentie op het Ministerie van Veiligheid en Justitie na het crisisberaad over de schade op Sint-Maarten na orkaan Irma. Beeld anp
Premier Mark Rutte en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens een persconferentie op het Ministerie van Veiligheid en Justitie na het crisisberaad over de schade op Sint-Maarten na orkaan Irma.Beeld anp

Brief van de dag: vecht voor je idealen

Wat een zeldzaam negatief mensbeeld schetst André Doorlag in zijn artikel. De wereld is toch veel diverser!

Ik ben bridge- en schaakdocent en voel me bevoorrecht dat ik mij bezig mag houden met de twee mooiste spellen die de mensheid ooit bedacht heeft en er nog voor betaald krijg ook (dat ik per uur nauwelijks meer verdien dan een vakantiekracht, neem ik op de koop toe). Hoe leuk de vakantie ook is, ik ben altijd weer blij als die voorbij is en ik weer voor de groep mag.

Zeker, er is veel saai werk dat moet gebeuren, er zijn veel mensen die met frisse tegenzin werken. Aan de andere kant zijn er 800.000 zzp'ers, waarvan velen nauwelijks een droge boterham verdienen, maar zich desondanks vol overgave storten op hun missie. Dit heeft te maken met passie, bevlogenheid en overtuiging, woorden die in het vocabulaire van Doorlag misschien niet voorkomen.

Nog bonter maakt hij het door voorbij te gaan aan alle vrijwilligers en mantelzorgers die zich (soms vele jaren) een slag in de rondte werken (maar er geen cent voor betaald krijgen) om de zwakkeren en hulpbehoevenden van onze samenleving een draagzamer leven te bezorgen.

Aan al deze mensen zou ik vooral willen zeggen: vergeet de kunst van het nietsdoen, maar vecht voor je idealen en probeer door jouw inzet, ieder op zijn eigen manier, de wereld een beetje mooier te maken.

Henk Willemsens, Utrecht

Help 'ons' Sint Maarten

In het verre verleden was Nederland een wereldmacht. Allerlei gebieden werden veroverd: Indonesië, Nieuw-Guinea, Suriname en de Nederlandse Antillen, waaronder het eiland Sint Maarten.

Enige jaren geleden besloot onze regering de verhoudingen met betrekking tot de Nederlandse Antillen binnen het koninkrijk te wijzigen. Of je kreeg als eiland de status van gemeente of je kreeg de status van autonoom land.

Sint Maarten, een eiland ter grootte van Texel met circa 38duizend inwoners, kreeg de status 'autonoom land'. Je kunt je afvragen of die keuze überhaupt voorgelegd had mogen worden. Immers, er is een bepaalde maat nodig om als zelfstandig land te kunnen functioneren.

En nu heeft orkaan Irma rücksichtlos huisgehouden in Sint Maarten. De schade is onvoorstelbaar groot. Voor een 'land' met een begroting van 250 miljoen zijn deze kosten niet te dragen. Er wonen wat rijkeren, veel gezinnen leven rond de armoedegrens.

De conclusie: wij, Nederlanders, moeten solidair zijn met 'ons Sint Maarten' en hen in alle opzichten helpen om de nood te verlichten. Ook moeten we nadenken over de meer principiële vraag: wat te doen met orkaangevoelige regio's?

R. van den Broek, Etten-Leur

Premier Mark Rutte en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens een persconferentie op het Ministerie van Veiligheid en Justitie na het crisisberaad over de situatie op Sint-Maarten na orkaan Irma. Beeld anp
Premier Mark Rutte en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens een persconferentie op het Ministerie van Veiligheid en Justitie na het crisisberaad over de situatie op Sint-Maarten na orkaan Irma.Beeld anp

Hoezo niet voorzien?

Zelden waren de tekenen van rampspoed zo duidelijk. Evenzo de gevolgen. Houston is als direct voorbeeld bij de hand. Toch vindt de Nederlandse politiek het niet nodig van tevoren over te gaan tot het inrichten van een crisiscentrum, het vooraf aanleveren van communicatiemiddelen.

Terwijl al te duidelijk was dat het hier ging om een orkaan klasse 5, leek hier, in het land dat ruime ervaring heeft met rampspoed, de mentaliteit vooral te zijn dat het wel zou overwaaien.

De politiek is hiervoor, met Mark Rutte voorop, wel degelijk aan te spreken. De maatregelen vooraf ontbreken vrijwel geheel op een detachement militairen (honderd) na. In plaats van daadkrachtig op te treden wordt vooral gezocht naar uitvluchten.

Zoals het excuus dat Sint Maarten vooral moet worden gezien als autonome staat binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Waar met het beschikbare materieel vooral de Koninklijke Marine wereldwijd met succes reddingsacties uitvoert en die op dat gebied een uitstekende reputatie heeft lijkt dat materieel voor de eigen ingezetenen niet inzetbaar.

M. Matheij, Maastricht

Irma

Waarom worden orkanen altijd genoemd naar mijn buurmeisjes en hun vriendinnetjes: Katrina, Irene en Irma. Het zijn sportieve meisjes, die lief zijn voor hun moeder. Ze doen geen mens kwaad.

Ik stel voor toekomstige orkanen de volgende namen te geven: Adolf, Mao of Desi.

Daniel Koning, Amsterdam

Noord-Korea - gevaarlijker dan nu kan het niet

Naïef over Noord-Korea

Briefschrijver Gerjan Altena raadt het Noord-Koreaanse volk aan in opstand te komen tegen het regime. Dat zullen zij vast wel doen als wij vertellen dat in het buitenland veel zaken beter zijn.

Gerjan moet eens een dictatuur bezoeken. Dan zal hij hopelijk zien hoe generaties die gehersenspoeld zijn vanaf hun jeugd niet makkelijk zijn te beïnvloeden. Dan zal hij merken dat diegenen die weten dat hun leven slecht is niet de keuze hebben om dat te veranderen. En mochten zij dat toch proberen, dan kan dat tot hun dood leiden.

Ook ik hoop dat het regime binnenkort zal instorten. Maar ik vrees dat daarvoor hulp van buiten (China) nodig is, meer dan naïeve prietpraat.

Jurgen Geerlings, Eindhoven

Welkom Noord-Korea

Grappige suggestie van Gerjan Altena, om de Noord-Koreanen de waarheid te vertellen. Dat wordt al tientallen jaren geprobeerd en lukt telkens niet. Mijn suggestie: voortaan gewoon doen tegen Noord-Korea. Gewoon ze niet meer bedreigen, niet met wapens, niet met woorden en niet met sancties. Verwelkom ze in de wereldgemeenschap. Daar kan iedereen alleen maar beter van worden. Wij kunnen er niks mee verliezen, want ze hebben inmiddels alle wapens en gevaarlijker dan nu kan het land niet worden. Alleen maar normaler.

Wim Guiking, Leiden

Kim Jong-Un. Beeld afp
Kim Jong-Un.Beeld afp

Leveren aan Noord-Korea

Ik lees net in de Volkskrant de artikelen over Noord-Korea. Wat ik mij afvraag is waar Noord-Korea alle kennis, grondstoffen en materialen vandaan heeft gehaald om die raketten te ontwikkelen en kernwapens te maken. Naar mijn idee is een schuldvraag aan de orde, vanuit de veronderstelling dat de aanleverende partij of partijen het mogelijk hebben gemaakt dat de wereld nu naar dit resultaat mag kijken.

Frank Robert, Almere

Laten uitbranden

'Gecontroleerd laten uitbranden', kent u deze uitdrukking, hoorde ik mezelf zeggen bij de beelden van een chemische brand in Houston... Ik had het niet van ds. Gremdaat. Maar m'n fantasie ging er mee aan de gang: je kunt heel veel zaken gecontroleerd laten uitbranden! Noord-Korea, de kabinetsformatie, je relatie ...

Laten fikken en alleen de omgeving 'nathouden'. Dé uitdrukking van 2017.

Helga van Oosterhout, Zoetermeer

Adieu SP

In het boek van Sharon Gesthuizen waarin ze teleurgesteld terugblikt op tien jaar Kamerlidmaatschap voor de SP moet Jan Marijnissen het zwaar ontgelden. Je vraagt je dan meteen af wat er zoal op het programma staat bij het opleidingsklasje van de SP. De wordingsgeschiedenis van de Socialistiese Partij zal daarin toch wel een prominente plaats innemen. In de jaren zeventig heeft elke Nijmeegse student de Marxistisch-Leninistische Studentenbond waaruit de SP ontsproten is, van zeer nabij meegemaakt.

De leden gingen eerst met het tijdschrift De (Rode) Tribune langs de deur en dan flyeren bij de fabriekspoorten. Naar voorbeeld van Mao was het goed om 'onder de massa' te gaan werken. Toen de partijlijn een paar jaar later omgebogen werd, zag ik deze kameraden weer opduiken in de collegebanken. Het werd beter geacht de maatschappij 'van binnen uit te hervormen'. Nu heeft de SP er ontegenzeggelijk toe bijgedragen om contact te maken met 'de gewone man'. Ook de jonge Gesthuizen voelde zich aangetrokken tot deze 'aksiepartij'. Maar met eigen standpunten en de roep om minder centralisme slaat zij de bijl aan de wortels. Er is niks veranderd sinds de jaren zeventig. Vrouwen waren destijds al geen 'maatschappelijke categorie': ze pasten niet in de marxistische theorie.

Rien Geurts, 's-Hertogenbosch

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wordt in 2012 na haar vrijlating uit het politiebureau opgevangen door Jan Marijnissen. Eerder op die dag werd Gesthuizen door de politie gearresteerd tijdens een protestactie van postbodes tegen PostNL, omdat ze volgens de politie de openbare orde verstoorde. Beeld anp
SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wordt in 2012 na haar vrijlating uit het politiebureau opgevangen door Jan Marijnissen. Eerder op die dag werd Gesthuizen door de politie gearresteerd tijdens een protestactie van postbodes tegen PostNL, omdat ze volgens de politie de openbare orde verstoorde.Beeld anp

Leve de trolleybus

Het is mooi om te lezen dat geprobeerd wordt om in steden elektrische bussen te laten rijden. Goed voor het milieu en ook minder geluidsbelasting. Misschien aardig om eraan te herinneren dat in Arnhem al decennialang trolleybussen rondrijden, via een compleet netwerk dat ook gemeentegrensoverschrijdend is: tot in Oosterbeek, Velp en Arnhem-Zuid rijden trolleys. Ook bij (grote) stadsuitbreidingsprojecten wordt het trolley-netwerk verder uitgebreid naar de nieuwe wijken. Goed voorbeeld doet goed volgen?

Maarten van der Wouden, Arnhem

Mopperdemopper

In het artikel 'Treintje overslaan is nog wennen' wordt verslag gedaan van de test met het spoorboekloos rijden. Wat mij betreft een prima experiment om het reizigers naar de zin te maken en het gemopper van reizigers te reduceren tot reële proporties. Maar 'niet veel reizigers zijn te porren voor het overslaan van hun vaste trein'. Een reizigster zegt zelfs: 'Ik moet straks gewoon een vergadering halen.' Ik wil haar een simpele oplossing aan de hand doen. Sta tien minuten eerder op zodat u tien minuten eerder van huis kunt, een trein van tien minuten eerder kunt nemen en in alle rust kunt aanschuiven aan de vergadertafel.

Nelk Tijburg, Monnickendam

Geld voor defensie

Als je een boodschap maar lang genoeg herhaald wordt het vanzelf waar. Zo krijgen we steeds verhalen te horen dat de Nederlandse krijgsmacht in staat van verval verkeert en dat Russen en Chinezen aan de grenzen staan te trappelen om binnen te vallen. Lees Theo van den Doel.

De bedoeling is dat het defensiebudget omhooggaat. Maar het hangt ervan af waar je het aan uitgeeft. In defensiekringen hoorde je dat het budget werd opgeslorpt door de JSF. Maar die móést komen. Een andere reden van krapte: materieel slijt sneller door de vele missies. Woestijnzand kruipt overal tussen. Maar als we ons niet mengen in oorlogen die niet te winnen zijn en ons geld niet aan de VS-wapenindustrie gaven, dan was het defensiebudget zo krap niet.

Wendela de Vries, Stop Wapenhandel, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden