In moskee schoenen uit? Niks ervan!

Strenggereformeerde leerlingen van het reformatorische Pieter Zandt College uit Kampen mogen van hun ouders hun schoenen niet uittrekken in een moskee....

De directie van het college (met dependances in Urk en Staphorst) trok het plan in na massaal protest van strenggelovige ouders. Hun kinderen zouden met het uitdoen van hun schoenen een ongewenst eerbetoon maken in de richting van een andere religieuze overtuiging.

Directeur Daniël Vogelaar had niet verwacht dat een moskeebezoek zo veel deining zou veroorzaken. ‘Onze inschatting was dat het wel kon, maar het roept blijkbaar te veel op. Daarom is de school loyaal aan de beslissing van het bestuur.’ Ouders hadden geen bezwaar tegen de godsdienstlessen over de islam, zegt hij. Het uitnodigen van een imam of het vertonen van een videofilm was prima geweest. Het ging hun puur om het schoenenritueel.

In de godsdienstlessen aan de havo/vwo-leerlingen van de derde klassen van de reformatorische school werd voor het eerst een lessenserie over de islam gegeven. De godsdienstleerkrachten kregen meteen verontruste ouders aan de telefoon, nadat die geluiden over een moskeebezoek hadden opgevangen. Maar het grote protest stak pas op toen dominee Kempeneers van de christelijk-gereformeerde kerk uit Elburg zich erover uitsprak op de catechisatie. Hij noemde het uitdoen van de schoenen in de moskee ‘een knieval naar de moslimreligie’. Directeur Vogelaar plaatst de kerk in Elburg op de meest rechtse flank van de hervormde kerk.

Het idee om aan de moskeeleiding te vragen of de jongeren hun schoenen mogen aanhouden, is niet bij hem opgekomen en vindt Vogelaar ook niet juist. ‘Je past je aan aan de religieuze omgeving en aan de gebruiken die daar aan de orde zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden