'In mijn tijd spaarde je nog voor de uitzet'

Het stuk 'Hoezo oud en zielig?' van Yvonne Hofs in de Volkskrant van afgelopen zaterdag, waarin zij stelt dat boze 60-plussers boos zijn uit onwetendheid over hun pensioen, heeft tot honderden reacties geleid. Een bloemlezing hiervan is maandag in de Volkskrant geplaatst, waaronder de reactie van Jaap Rodrigues de Miranda (75): 'In mijn tijd spaarde je nog voor een uitzet'.

Leden van Abvakabo demonstreren op het Spuiplein tegen de afbraak van de pensioenen. Beeld anp

'Uw artikel zet een aantal zaken duidelijk op een rij en boekhoudkundig zult u mogelijk gelijk hebben. U gaat echter voorbij aan een drietal emotionele argumenten: onze generatie spaarde alvorens tot een aanschaf over te gaan: in mijn tijd spaarde je nog voor je uitzet.

Een huis kon je alleen kopen als je 20 tot 30 procent eigen geld had gespaard. Het vermogen, dat gepensioneerden nu in hun huis hebben zitten hebben ze letterlijk uit hun mond gespaard: ze ontzegden zich allerlei genoegens, gingen nauwelijks op vakantie of uit eten.

Ten tweede werd het pensioen als een persoonlijk spaarplan gezien: van je spaargeld zou de (toen betrouwbare!) overheid afblijven. Ons is de waardevastheid van het pensioen altijd ten stelligste in het vooruitzicht gesteld. Zekerheid was voor mijn generatie een belangrijke waarde.

Ten derde heb je als jongere de mogelijkheid je inkomen, door harder werken of door erbij te gaan studeren, op te vijzelen: je kunt zelf nog iets actiefs doen aan je inkomsten. Bij budgetoverschrijdingen kun je proberen de inkomsten te verhogen of de uitgaven te verminderen: werkenden hebben deze beide mogelijkheden. Gepensioneerden kunnen alleen maar de uitgaven verminderen! Dat maakt de korting op onze pensioenen gevoelsmatig zo onredelijk.'

Jaap Rodrigues de Miranda (75), Nijmegen

 
Het vermogen, dat gepensioneerden nu in hun huis hebben zitten hebben ze letterlijk uit hun mond gespaard: ze ontzegden zich allerlei genoegens, gingen nauwelijks op vakantie of uit eten.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.