In Menno Simons krijg je er juist nieuwe familieleden bij

Het beste verzorgingshuis is Menno Simons in Amsterdam. Het oogt wat rommelig. Voor bewoners en personeel is het een paradijsje....

Een verscholen receptie zonder allure; waskarren op de gang; linoleum op de grond; een koekoeksklok en borduurwerkjes aan de muur. Er bestáán verzorgingshuizen die er minder traditioneel uitzien en op het eerste oog meer te bieden hebben.

Even dringt zich de vraag op waar verzorgingshuis Menno Simons zijn hoogste positie op de landelijke ranglijst eigenlijk aan te danken heeft. Maar dat is niet eerlijk: het kleine verzorgingshuis in Buitenveldert verleent perfecte zorg aan zijn bewoners – en de cijfers bewijzen dat. Grootse entrees en kleurige tapijtjes zeggen dus ook niet alles.

De zorgprestaties van Menno Simons zijn indrukwekkend. Veel voorkomende problemen als cliënten met doorligwonden; fouten met medicijnen; overmatig voorschrijven van angstremmende medicijnen; hinderlijk probleemgedrag van bewoners en onbedoeld gewichtsverlies komen hier letterlijk niet voor. Bewoners vallen nauwelijks en vertonen weinig tekenen van depressie. Zelfs het aantal mensen met incontinentie ligt onder het gemiddelde.

Iets gaat opvallend goed in dit huis. Wat is het geheim?

Voor een deel ligt de sleutel in de kleinschaligheid, denkt locatiemanager Wim Wilmer. Het verzorgingshuis heeft slechts 28 tweekamerappartementen, waardoor de band tussen bewoners en verzorgers hecht. is Maar men is óók onderdeel van een gebouw met 150 seniorenwoningen en twaalf woningen voor mensen met een handicap. Zonder die gecombineerde zorg waren het grand café-restaurant en de 24-uurszorg met dubbele nachtdienst financieel onhaalbaar geweest.

Maar in de kern gaat het om de de zorg en de betrokkenheid van het personeel. De cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg vertellen het niet, maar het ziekteverzuim in het verpleeghuis lag tot voor kort onder de 1 procent, het personeelsverloop is extreem laag en moeite om aan nieuwe mensen te komen heeft het huis niet.

Zeker is dat de bewoners van het huis niet gezonder zijn of minder aandacht vragen dan de gemiddelde verzorgingshuisbewoner, zegt hoofd verzorging Mariska Meijer. De zorgzwaarte is gemiddeld, net als de leeftijd van de bewoners. Van de 28 zijn er 24 ouder dan 85 jaar en ministens acht van hen hebben een verpleeghuisindicatie. Ze hoeven niet te verhuizen omdat Menno Simons hun problemen nog prima aankan.

Aan de bestrijding van doorliggen (decubitus) wordt intensief gewerkt. ‘Als iemand veel zit en dus minder begint te lopen, beginnen we al maatregelen te nemen. Zo zijn we dat moment steeds voor.’ Medicijnincidenten blijven achterwege dankzij een goed doordacht verstrekkingssysteem. Op het (overmatig) gebruik van angstremmende medicijnen of antidepressiva heeft het huis zelf geen invloed. Maar, zegt Wilmer, het was wel een bewuste keuze om iedere bewoners zijn of haar eigen huisarts te laten behouden. Kennelijk pakt dat gunstig uit op het medicijnengebruik.

Dat het huis onderdeel is van een stabiele organisatie die veel doet aan opleiding en training, helpt ongetwijfeld ook. De drie andere verzorgingshuizen die de stichting Het Zonnehuis exploiteert, behoren alle tot de 25 procent best scorende huizen. Het Zonnehuis-verpleeghuis in Amstelveen staat in de toptwintig van best scorende verpleeghuizen.

Mevrouw Burger woont op de tweede etage. Na een lange zoektocht schreef haar schoondochter haar in bij Menno Simons. ‘Die andere waren allemaal van die hoge flats. Hier is het een beetje alsof ik er een familie heb bij gekregen. Ik heb helemaal niet het idee dat ik in een verzorgingshuis zit.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden