In memoriam: Willem Breedveld

AMSTERDAM - In het - zo bleek dezelfde dag - laatste stuk dat in Trouw onder zijn naam verscheen, komt Willem Breedveld zelf aan het woord. Zijn artikel over de wording van het kabinet Den Uyl in 1973 levert een prachtige anekdote op.

Van onze verslaggever Paul Onkenhout
null Beeld

Parlementair verslaggever Breedveld, maandag op 65-jarige leeftijd na een ziekbed van enkele maanden overleden, was adviseur van Den Uyl toen hij de minister-president na het schrijven van een speech terugbracht naar het Catshuis.

Blik van de marechaussee
Met merkbaar plezier schrijft Breedveld in zijn krant: 'Wat mij vooral is bijgebleven, is de blik van de marechaussee bij het hek van het Catshuis, die van argwaan overging in verbijstering toen zich uit de gammele Eend de minister-president naar buiten wurmde.'

Bijna vier decennia lang was Breedveld verbonden aan Trouw. Naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag, in februari, betoonde hoofdredacteur Willem Schoonen hem eer. 'Zijn bijna puberale genoegen in de journalistiek en in het politieke debat is geen micrometer gesleten.'

Coryfee op het Binnenhof
Breedveld was een coryfee op het Binnenhof die bedachtzaam te werk ging en zijn geloof in de kracht van de parlementaire democratie voortdurend uitdroeg. Niet veel collega's kenden, zoals hij, het hele spel en alle regels.

Tot zijn ergernis constateerde hij dat het politieke debat steeds vaker op de volgens hem verkeerde plek werd gevoerd: de televisie. Zelf was hij vaak te gast in radioprogramma's waarin hij, met zijn karakteristieke raspende stem, de politieke ontwikkelingen tot op het bot analyseerde.

Warme bewoordingen
Hoezeer hij indruk maakte op het Binnenhof, bleek in februari toen politiek Den Haag zijn 65ste verjaardag vierde. In warme, bijna liefdevolle bewoordingen schetste Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet een portret van hem.

Ze stak de draak met zijn overstap naar de ambtenarij in de jaren zeventig en prees zijn (ongewone) combinatie van journalistiek handwerk en wetenschappelijke diepgang. 'Een intellectueel in de journalistiek, het is geen algemeen verschijnsel', stelde ze vast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden