In memoriam: de Nieuwspoortcode

Sluit dat verschrikkelijke Nieuwspoort en open er het Huis voor Democratie. De SP drinkt elders bier...

Kim van Keken en  Nelleke Trappenburg

Het is heus niet alleen de premier die wat probleempjes heeft, zoals een tegensputterende minister van Buitenlandse Zaken.

Nee, óók Vrij Nederland-redacteur Max van Weezel, maakt zware tijden door. Als voorzitter van Nieuwspoort is hij de hoeder van de meest stiekeme code van het Binnenhof: de Nieuwspoortcode. Alles wat wordt gezegd in de besloten soos voor politici, journalisten, lobbyisten én Binnenskamers, is off the record.

Maar toch liggen de geheimen op straat. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Dus is ome Max, bijna dertig jaar actief op het Binnenhof, druk doende cameraploegen uit de soos te weren. Toch is het een slimmerik gelukt om met zijn mobieltje een fotootje te maken van de bar.

Schande! Van Weezel denkt met weemoed terug aan de goede oude tijd. Toen waren er óók vrouwen en vloeide er óók drank. ‘Maar daar schreef toen niemand over.’

Laat staan dat politici een boekje opendeden. ‘Een verschrikkelijke sociëteit’, noemt PVV-leider Geert Wilders de club. ‘Bevolkt door allemaal verschrikkelijke journalisten.’ Nee, zijn discipelen komen er niet.

Beter gezegd: niet méér, nadat zijn Kamerlid Hero Brinkman zich, wegens een verschrikkelijk drankprobleempje, verschrikkelijk misdroeg tegen een barman.

Een Nieuwspoortcode-incident, dat wél naar buiten kwam. Dát kan natuurlijk niet, vindt Eline van den Broek, lijstrekker van Libertas, de partij die in juni een stuk of nul zetels haalde bij de Europese Verkiezingen. Het jongste bestuurslid (29) van Nieuwspoort is recht in de leer: code is code.

Die code is volgens haar verbroken toen de Volkskrant en De Telegraaf het verschrikkelijke incident van Brinkman opschreven. En wie zich niet houdt aan de ‘geheimhoudingsplicht’ moet sancties krijgen.

Binnenskamers siddert. Gelukkig vinden we troost op de kamer van SP’er Ronald van Raak.

Een beetje politicus komt niet in Nieuwspoort, zegt hij streng. ‘Het is daar één grote show. Mij net iets te klef. We zitten hier nu toch ook vrijuit te praten? Willen jullie nog een pepermuntje?’

Toch liever een biertje, Ronald. ‘Dat kan toch in elk café? Gewoon in de openbaarheid, zonder code.’

Van de SP mogen ze die tent sluiten. Van Raak straalt als hij beseft hoeveel ruimte dat zou opleveren. Het Kamergebouw waar Nieuwspoort in is gevestigd, barst uit zijn voegen. Menig backbencher houdt kantoor in een veredelde bezemkast.

Een uur later, tijdens een debat over het nog te openen Huis voor Democratie en Rechtsstaat, speelt Van Raak zijn jongste troef uit. Waarom een dure locatie zoeken voor het bezoekerscentrum van de Kamer?

‘Gewoon Nieuwspoort dicht’, stelt hij voor aan minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. ‘Ik kom er nooit. Hero Brinkman ook niet meer, dus het wordt er steeds leger.’

Brinkman knikt driftig en doet er een schepje bovenop. Niet alleen Nieuwspoort moet weg, ook de perstoren van het parlementsgebouw is hij liever kwijt dan rijk.

Dat wordt Van Weezel allemaal een beetje te veel. Oké, hij moet erkennen: de code, zoals die decennia terug gold, is niet meer te handhaven. Als iemand een barman aanvalt, is dat nieuws. Nieuwspoortcode schenden of niet.‘De nieuwe generatie journalisten zegt: je kan de pot op.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden