In Martin gloort een nieuwe toekomst

Fabian Cancellara en Peter Sagan heersten in de grote wedstrijden, Daniel Martin was de verrassing. Hij is een voorbeeld voor zijn Nederlandse generatiegenoten. Ook voor hen zit wellicht iets in het vat.

BART JUNGMANN

'Ik heb een dansje gemaakt', zegt Adrie van Diemen en dat was niet zo gek. Van Diemen traint de Ierse wielrenner Daniel Martin en die won zondag verrassend de klassieker Luik-Bastenaken-Luik.

Van Diemen danste niet alleen daarom. In de overwinning van Martin ziet hij ook een nieuwe toekomst gloren voor het wielrennen, eentje waarin talent en doorzettingsvermogen weer de doorslag geven.

Volgens hem kunnen de generatiegenoten van Martin (26) er hoop uit putten. Misschien heeft het wielrennen meer in het vat dan ze de laatste seizoenen hebben gedacht.

Dat zou dus ook kunnen gelden voor de acht maanden oudere Lars Boom, de drie maanden oudere Robert Gesink, de drie maanden jongere Bauke Mollema en de acht maanden jongere Wout Poels.

Dit kwartet stelt al een paar jaar het geduld op de proef van de Nederlandse wielerfans. Dat was goed te merken voor Luik-Bastenaken-Luik toen Mollema opeens naar voren werd geschoven als outsider. Vorig jaar werd hij immers zesde.

De outsider kwam er zondag niet aan te pas. Hij werd 77ste. Daarna zei Mollema dat hij 'gewoon niet goed genoeg' was. Het is een waarheid als een koe en klinkt als een cliché.

Zijn in Luik debuterende ploeggenoot Tom-Jelte Slagter deed het een stuk beter. Slagter is een representant van alweer een volgende generatie. Hij opende begin dit jaar het bal met een klinkende overwinning in de Tour Down Under.

Boom trok de goede lijn door in de Ronde van de Middellandse Zee en Theo Bos bleek vroeg in het jaar veel waard te zijn in de massasprints.

Op dat moment leek de arbeidsonzekerheid zowaar nieuwe krachten aan te boren. Wat vroeger de Rabobank-ploeg heette, fietst nu rond als Team Blanco. In dit overgangsjaar aast de ploeg op een nieuwe sponsor. Ploegleider Nico Verhoeven sprak in dat verband van een elan dat je vaak ziet bij nieuwbakken ploegen.

Toen de serieuze koersen zich aandienden, bleek dat te vroeg gejuicht. Bij de NOS, die slechts het hoogst noodzakelijke rechtstreeks uitzendt, kwam het blauw-zwart van Blanco alleen volop in beeld in de finale van Parijs-Roubaix . Het ging om de Belg Sep Vanmarcke die tweede werd.

Niki Terpstra, een Nederlander in Belgische dienst, eindigde als derde. Dat was tevens de beste prestatie van een Nederlander in een van de monumentale koersen. Terpstra is bijna 30 jaar, al bijna een veteraan dus.

Vacansoleil, dat binnenkort beslist over een nieuw sponsorcontract, kwam evenmin uit de verf. Poels, op de weg terug na zijn val in de Tour, hoopte op een stuntje in de Waalse Pijl. Het kwam er niet van.

Argos had in de Duitsers John Degenkolb en Marcel Kittel zijn speerpunten. Het bracht wisselend succes, met de zege van Kittel in de Scheldeprijs als hoogtepunt.

In algemene zin verliepen de grote wedstrijden tamelijk voorspelbaar. Fabian Cancellara en Peter Sagan waren daarin, zoals verwacht, de beeldbepalende figuren.

Zodoende werd Daniel Martin zondag de grote verrassing van dit voorjaar, zij het niet voor Adrie van Diemen. Hij heeft de Ier al zo'n vijf jaar onder zijn hoede en ziet hem steeds beter worden. Eerder dit seizoen won Martin de Ronde van Catalonië. In de Waalse Pijl reikte hij, ondanks een lekke band, naar de vierde plaats.

Van Diemen kan bogen op een rijke ervaring. Hij trainde in de jaren negentig de talenten van Rabobank. Vervolgens kreeg hij de profs onder zijn hoede en toen ging het mis. 'De sfeer was zo verziekt dat ik serieus heb overwogen me uit het wielrennen terugtrekken. Deze sport was in destijds zo gemedicaliseerd.'

Bij de Garmin-ploeg van de Amerikaan Jonathan Vaughters kon Van Diemen toch zijn ei kwijt. Vaughters is de bedenker van de zogenoemde no needle policy, een synoniem voor dopingvrij sporten. Bij Garmin wordt niet gesjoemeld, bezweert Van Diemen. 'Er wordt niet aan de voordeur gepreekt en aan de achterdeur gerommeld.'

Toen Martin in 2008 overstapte naar de profs, koos hij bewust voor die aanpak. De weg van de geleidelijkheid bracht hem vijf jaar later aan de top. Van Diemen stelt hem ten voorbeeld aan de goedwillenden die in de voorgaande jaren 'voor jan lul' meenden te fietsen.

Saillant detail: tijdens de negende etappe van de Vuelta in 2011 veroverde Mollema voor eventjes de leiderstrui, zijn mooiste prestatie tot op heden. De overwinning in de bergrit moest hij die dag op het laatste moment aan Martin laten.

Dinsdag is in Zwitserland de Ronde van Romandië begonnen. Chris Froome won de proloog. De ronde is vanouds de opmaat naar het echte rondewerk, om te beginnen in Italië. Robert Gesink gaat proberen geen janlul te zijn en daarmee een geldschieter aan Blanco te koppelen.

Dalende kijkcijfers

Uit de cijfers van de Stichting Kijkonderzoek blijkt dat er dit jaar minder is gekeken naar de voorjaarsklassiekers. Het is niet gezegd dat de oorzaak voor de afgenomen belangstelling ligt bij de dopingbekentenissen van deze winter en dit voorjaar. Ook factoren als het weer, het wedstrijdverloop, de kansen van de Nederlanders en het overige aanbod op televisie bepalen het kijkgedrag. Milaan-Sanremo is buiten beschouwing gelaten in de cijfers, omdat die klassieker dit jaar voor het eerst op zondag werd verreden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden