nieuwsexplosie melkveestal

In Markelo verdronken 13 koeien in eigen stront. Mogelijke oorzaak: verplichte emissiearme stalvloer

Hulpdiensten bij de brand in Markelo.Beeld Novum RegioFoto

Bij een explosie in een melkveestal in Markelo zijn vrijdagavond dertien koeien om het leven gekomen. De verplichte emissiearme stalvloer was mogelijk de oorzaak van de klap.

De explosie in de stal van boer Freek ter Weele was vrijdagavond zó hard, dat bij de buurman de kopjes en schoteltjes in de kast trilden. Door de knal sloeg de betonnen vloer weg en vielen 24 koeien in het onderliggende mestreservoir. Dertien koeien verdronken in hun eigen uitwerpselen, de toegesnelde brandweer kon elf beesten redden.

Volgens Ter Weele is de oorzaak van de explosie klip en klaar: die ligt bij de emissiearme vloer die hij vorig jaar installeerde, om een vergunning te krijgen voor zijn nieuwe stal. Door die vloer komen de mest en urine in een deels afgesloten kelder onder de grond terecht. De ammoniak, die vrijkomt als de uitwerpselen mengen, kan zo niet ontsnappen. ‘Door één vonkje knapt alles los,’ vermoedt Ter Weele, die vlak voor het incident juist de harde en zachte mest aan het mixen was om het uit te rijden over het land. Mogelijk veroorzaakte de machine waarmee hij dat deed een ontbranding.

Verzekeraar Univé is een onderzoek begonnen naar de toedracht van de explosie. Dat is het protocol bij grote incidenten als deze. Bovendien wil de verzekeraar weten of andere boeren met een emissiearme vloer ook gevaar lopen. ‘Er kunnen bij nieuwe technologieën altijd nieuwe risico’s aan het licht komen. Daar willen we inzicht in krijgen,’ laat persvoorlichter Wouter Meijering van Univé weten.

Wegens de aangescherpte milieurichtlijnen voor de uitstoot van het schadelijke ammoniak zijn melkveehouders tegenwoordig verplicht om bij de uitbreiding of nieuwbouw van stallen een emissiearme vloer aan te leggen. In tegenstelling tot normale roostervloeren hebben deze nauwelijks openingen, waardoor gassen zich ophopen.

‘We weten onvoldoende wat er onder die dichte vloer gebeurt,’ zegt stalbouwdeskundige Eric Pijnappels van DLV Advies. ‘De concentratie van gassen, zoals het brandbare methaan, is groter dan bij open vloeren.’ Volgens Pijnappels brengt dat meer risico’s met zich mee. Als er een vonkje bij de gassen komt, bijvoorbeeld van een mestrobot, slijptol of door kortsluiting, kan dat volgens hem een gevaar opleveren.

Ook een woordvoerder van de Nederlandse Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) stelt dat kelders onder emissiearme vloeren mogelijk een extra risico vormen. ‘Het blijkt dat er voor mens en dier een serieus gevaar is door gasvorming in (deels) afgesloten mestkelders.’ Al is het vooralsnog te vroeg om conclusies te trekken; het incident in Markelo staat tot op heden op zichzelf.

Het Overijsselse VVD-Statenlid Henk Veltkamp dient woensdag, tijdens de laatste Statenvergadering voor de verkiezingen, een motie in naar aanleiding van het incident. Hij wil daarmee aandacht vragen voor de veiligheid op de boerderij. ‘We kunnen wel gaan voor emissievrij, maar we mogen de veiligheid niet uit het oog verliezen’, stelt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden