Nieuws

In Madrid kun je al op een terras zitten, en dat trekt toeristen aan

In de Spaanse hoofdstad Madrid is er relatief veel vrijheid. En dat trekt toeristen aan. Die zijn welkom, zegt de regiopresident. Ook al loopt het aantal besmettingen in Madrid sneller op dan in de rest van Spanje.

Franse toeristen genieten van een citytripje in Madrid. Beeld REUTERS
Franse toeristen genieten van een citytripje in Madrid.Beeld REUTERS

Waar in veel Europese landen open terrassen burgers alleen nog als een dikke worst wordt voorgehouden, kun je in de Spaanse hoofdstad Madrid al neerstrijken aan een tafeltje voor een tapa en een caña (fluitje bier). Dat trekt bezoekers van over de grens aan in een tijd waarin reizen zo goed als taboe is.

Met name Franse jongeren ontsnappen eventjes aan de rigide lockdown in eigen land, waar vanaf 18:00 een avondklok geldt. Tegen het Spaanse persbureau EFE merkte een Franse toerist op dat ‘je natuurlijk niet alles open kunt gooien, want corona is gevaarlijk. Maar in Parijs is het wel heel extreem.’ Het enige wat je nodig hebt voor een weekendje Madrid is een (goedkope) vlucht en een negatieve coronatest.

Ook in vergelijking met de rest van Spanje zijn de beperkingen in de hoofdstad opvallend soepel. De horeca is geopend tot 23:00, waarna de avondklok van start gaat. In Barcelona kun je maar tot 17:00 buiten de deur een hapje eten. Waar Spanje tijdens de eerste golf nog een nationale en buitengewoon strikte lockdown invoerde, mogen de regio’s in het land nu zelf uitmaken welke beperkingen ze opleggen.

Beheersbaar

Na een besmettingspiek in januari is de situatie in Spanje redelijk beheersbaar. Eind januari kwamen er nog zo’n 28 duizend besmettingen per dag bij, inmiddels zijn dat er rond de 4000. Maar ondertussen stijgt het aantal nieuwe infecties in Madrid in een hoger tempo dan elders in het land. Waren dat er landelijk gemiddeld 206 per 100.000 inwoners in de afgelopen twee weken, in Madrid telde de gezondheidsinstanties er gemiddeld 321.

De regiopresident van Madrid, Isabel Díaz Ayuso, maakt zich echter geen zorgen over de toestroom van mensen naar de stad. Bezoekers zijn welkom ‘van Logroño (hoofdstad van provincie Rioja, red.) tot Parijs’ zei ze tegen krant El Mundo. Interessant genoeg zijn de reismogelijkheden tussen de regio’s in Spanje beperkt, maar internationale reizigers zijn in principe welkom. ‘Zolang ze zich maar aan de regels houden’, zegt Díaz Ayuso die eerder zei de horeca in Madrid niet aan hun lot over te zullen laten.

Dus viert men de lente in Madrid. Het kan in maart nog bar en boos zijn in de Spaanse hoofdstad, die op meer dan 650 meter boven de zeespiegel ligt. Maar de afgelopen tijd is het mild en zonnig lenteweer en Madrilenen nemen de wijk naar de pleinen, parken en terrassen.

‘Mekka van illegale feesten’

En daar houdt het niet op, blijkt uit een reportage van El Independiente. De online krant doopte de hoofdstad om tot ‘het Mekka van illegale feesten in tijden van corona’, zowel voor Spanjaarden als toeristen die naar een feestje snakken. In februari speurde een verslaggever van de krant binnen een half uur een illegaal feest op via de app Telegram.

In datzelfde weekend werden er 370 feestjes opgerold door de Madrileense politie – sinds eind oktober, toen Spanje voor de tweede keer de noodtoestand uitriep, staat de teller al op ruim 6000. Hiervoor worden bijvoorbeeld Airbnb’s gereserveerd, ook door Spaanse jongeren die nog thuis wonen en elkaar zo ‘s nachts opzoeken. Airbnb doet pogingen advertenties te reguleren, maar heeft nog geen eind weten te maken aan de feestjes.

Ondanks de buitenlandse lockdownhedonisten blijft het aantal toeristen in Madrid betrekkelijk laag. Het zijn er nog altijd 90 procent minder dan voor de coronapandemie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden