In Londen schoot niet Duggan, maar agent

Eerst zou hij op de politie hebben geschoten, daarna zou hij slechts een wapen in zijn handen hebben gehad en nu blijkt dat de 29-jarige Mark Duggan geen wapen droeg toen hij op 4 augustus door de Londense politie werd doodgeschoten.

PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De gewelddadige dood van het 29-jarige bendelid, een vader van vier, leidde tot dagenlange rellen, brandstichtingen en plunderingen. Wel werd een paar meter van het ontzielde lichaam een wapen gevonden.

Het forensisch onderzoek naar Duggans dood roept steeds meer vragen op over het politieoptreden. Aanvankelijk meldde de politie dat Duggan eerst had geschoten. Maar de kogel die in de radiozender van een agent werd aangetroffen, bleek het omhulsel te zijn van een door de politie zelf, met een semi-automatisch wapen, afgevuurde kogel. De agent die de fatale schoten had gelost, zei naderhand bang te zijn geweest dat hij of één van zijn collega's door Duggan zou worden neergeschoten.

De jongste versie is dat Duggan eerder op de dag een revolver anschafte. Daarvan zijn videobeelden. Hij vervoerde het in een sok gestoken wapen in een schoenendoos. Kort na zessen kreeg 'Starrish Mark' door dat leden van Trident, een politie-eenheid die zich speciaal bezighoudt met het ontwapenen van zwarte jongeren in Londen, de minicab waarin hij zat, achtervolgden. Na de schietpartij lag Duggans revolver, met daarin één kogel, in de berm. De geopende schoenendoos lag achter in de Toyota. In Duggans bloed bleken XTC-sporen te zitten.

Het onderzoek is in handen van de Independent Police Complaints Commission (IPCC). Protesten tegen de IPCC en de politie in het algemeen liepen uit op de ergste onlusten sinds mensenheugenis, eerst in Duggans Tottenham en daarna in heel Londen. Na het IPCC-onderzoek maakt het openbaar ministerie bekend of de agent vervolging wacht.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden