In Lima staat het parlement op instorten

De onophoudelijk bewegende aardbodem blijft de zenuwen van de Peruanen op de proef stellen. Sinds de verwoestende aardbeving van vorige week woensdag zijn meer dan driehonderd naschokken geteld....

Van onze correspondent Cees Zoon

In Pisco, de zuidelijker gelegen kuststad die voor driekwart is verwoest, leiden de naschokken bovendien herhaaldelijk tot geruchten van een dreigende tsunami. In de paniek die de ongefundeerde geruchten veroorzaken, zijn een tiental gewonden gevallen, mensen die de vernietiging van hun stad zonder scheerscheuren hadden overleefd.

Bij de aardbeving met een kracht van 7,9, de zwaarste in bijna een halve eeuw in Peru, zijn 540 personen om het leven gekomen. De hoop op het vinden van overlevenden is inmiddels opgegeven, al worden meer dan 40 personen nog vermist. Een aantal van hen ligt waarschijnlijk onder de puinhopen van Hotel Embassy, tot vorige week het meest luxueuze van Pisco.

In deze stad van zo'n zestigduizend inwoners, waren de meeste huizen van klei, zonder enige versteviging. Duizenden mensen hebben Pisco en omstreken al verlaten om hun heil elders te zoeken. Niet alleen vanwege de eindeloze hoeveelheid naschokken, maar ook omdat zij weinig hulp verwachten van de autoriteiten.

Net als in de andere getroffen steden Ica en Chincha leven vele mensen al dagen op straat in de kou tussen het puin en de stofstormen. De hulpverlening verloopt bijzonder chaotisch. De slachtoffers moeten zelf naar de verdeelcentra van hulpgoederen komen, anders krijgen ze nagenoeg niets.

De autoriteiten geven elkaar de schuld van de chaos. Zeker is, zoals een brandweercommandant vertelt, dat het om een zeer arme streek gaat waar de lokale autoriteiten helemaal niets hebben en dus ook weinig kunnen ondernemen. Het grootste probleem vormen de dorpen buiten de grote steden, mede doordat flinke stukken van de doorgaande wegen zijn verdwenen. Volgens eerste schattingen zijn meer dan 150 duizend Peruanen dakloos geworden door de aardbeving.

Ook in Lima met zijn acht miljoen inwoners blijkt de beving harder te zijn aangekomen dan in eerste instantie werd gedacht. De bovenste verdieping van het parlementsgebouw staat op instorten, en met ongekende vaart heeft het parlement al de bouw van een nieuw pand goedgekeurd.

Enkele honderden ambtenaren van het Hooggerechtshof weigeren hun werkplek op te zoeken omdat de scheuren in de muren van het gebouw zo enorm zijn dat zij vrezen dat het instort. Verscheidene ministeries zijn gesloten en voor meer dan 25 schoolgebouwen geldt instortingsgevaar.

In de chaos van de noodhulp is een rel ontstaan rond het opduiken van blikjes tonijn en sardines opgesierd met portretten van de Venezolaanse president Hugo Chávez en de Peruaanse oppositieleider Ollanta Humala. Beiden ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de distributie.

De Venezolaanse minister van Informatie riep zelfs een persconferentie bijeen om uit te leggen aan welke Peruaanse generaal de ‘schone’ noodhulp van zijn land was overdragen. Volgens de Venezolanen is sprake van een anti-Chávez-actie. De blikjes zijn alleen door de Peruaanse krant Expreso aangetroffen en gefotografeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden