In Libanon is voetbal ook echt oorlog

Hezbollah investeert niet alleen in wapens, maar ook in sport. Deze week werd het Hezbollah-voetbalteam kampioen...

Van onze correspondent Ferry Biedermann

De Hezbollahbeweging heeft deze week opnieuw een overwinning behaald op de regeringsgezinde soennieten in Libanon. Het voetbalteam van Hezbollah, Al-Ahed, is voor het eerst landskampioen geworden, ten koste van twee teams die gesteund worden door de machtige soennitische familie Hariri.

Voetbal is echt oorlog in Libanon, waar sinds de politieke onrust in 2005 begon een totaal stadionverbod geldt bij wedstrijden. ‘Het was een hel in de stadions’, zegt een journaliste die er onderzoek heeft gedaan naar de politieke en sektarische aspecten van het voetbal.

De spanningen tussen de door Hezbollah geleide oppositie en de door het Westen gesteunde regering kwamen vorige maand tot uitbarsting, toen zeker tachtig mensen werden gedood bij het geweld.

Het is nog steeds onrustig, maar donderdagavond bleef het stil toen Al-Ahed een team uit Tyrus versloeg en de twee door Hariri gesteunde teams gelijkspeelden. Had een van hen gewonnen, dan was Al-Ahed geen kampioen geworden.

Politiek analist Abdo Saad, die vroeger directeur was van Hezbollah’s voetbalteam Al-Ahed, was opgetogen over de overwinning. ‘Het enige dat Hezbollah nu nog heeft te winnen, is de Miss Libanon competitie’, grapte hij. Politiek gezien bewijst de investering van Hezbolah in Al-Ahed dat de beweging niet alleen met wapens bezig is, zei Saad. ‘Ze investeren ook in sociale infrastructuur, onderwijs, cultuur en sport.’

Bij de club Nejmeh in Beiroet zijn de effecten van de sponsoring goed te zien. De buitenmuur, waar vorig jaar een bom ontplofte die parlemenstlid Walid Eido doodde, in nu opgelapt.

Al-Ahed en de andere teams kunnen wellicht zondag sàmen wat vieren. Ze zijn, zoals de meeste Libanezen, fanatieke fans van Duitsland in Euro 2008.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden