In Later wordt gesproken over de dood en kun je alvast een kist uitkiezen uit de Top 10

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: De een zoekt nu alvast naar de perfecte kist, de ander boeit doodgaan niet zoveel.

Paul Onkenhout
null Beeld
Beeld

Televisiemaker Johnny de Mol zou een mooi feestje op zijn begrafenis wel leuk vinden. 'Iedereen in een gaaf pak, strak decor.' Aan de andere kant: 'Maar eerlijk gezegd, het interesseert me geen reet.'

En dan leeft De Mol ook nog eens 'heel erg in het nu'. Voor een glossy tijdschrift dat Later heet en 'als ik dood ben' als ondertitel heeft, is De Mol op het eerste gezicht geen sterke interviewkandidaat.

Dat de keuze op hem is gevallen komt door zijn programma De reis van je leven. Daarin gaat De Mol op reis met mensen die weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Over de dood is hij niet anders gaan denken: 'Het is simpelweg iets dat ooit op je weg komt.'

Terwijl in terugblikken traditiegetrouw de doden van het jaar worden herdacht, het is immers bijna Oud en Nieuw, kijkt Later vooruit. Tip van bedenker en hoofdredacteur Marlies Bol-Haagsma: trek eens een flesje wijn open en ga op internet alvast op zoek naar een mooie kist. Later heeft alvast een selectie gemaakt en presenteert De Grote Kisten Top 10.

Het is even wennen. In de Top 10 staan onder meer een kist waarin je in foetushouding kunt worden neergevlijd, een kist in de vorm van een boekenkast en een doorzichtige kist waarin je wordt opgebaard als Sneeuwwitje. 'Alleen de dwergen ontbreken.'

Ook opvallend is de kist voor de doe-het-zelver met een kleine beurs. De kist is voor een leuk prijsje (270 euro) te bestellen, wordt bezorgd door de pakketdienst en is binnen een half uur gebruiksklaar. Voor wie er zelf toch niet helemaal uitkomt staan verderop in Later alle adressen van adverterende uitvaartbedrijven.

Behalve De Mol worden twee andere televisiemakers geïnterviewd die in hun programma's de dood ter sprake brengen, Anita Witzier en Kefah Allush. Waarom wijnboer en schrijver Ilja Gort een bezoek is gebracht is niet geheel duidelijk - misschien vanwege het flesje wijn voor bij het zoeken naar een kist -, maar hij kletst er zoals altijd vrolijk op los.

Gort keert zich tegen de oud-Hollandse begrafenisklassieker kopje koffie met plakje cake. De best denkbare troostdrank is volgens Gort wijn. Immers: 'Wijn verheft de ziel en sterkt het gemoed.' Zelf denkt hij, niet verrassend, aan een tombe tussen de druiven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden