In laatste uren richt Trump zich op Democratische staten

Donald Trump gaat morgen winnen, althans, dat is wat peiler IBD voorspelt. Deze peiling werd in 2012 door de New York Times uitgeroepen tot 'meest accuraat'. Andere media daarentegen hebben Hillary Clinton al met een verschil van vijf procentpunten het Witte Huis in gepeild. Het wordt dus spannend, leest u in deze extra editie van de USA16-nieuwsbrief.

De 6-jarige Noah Schumann bezoekt een Trump-bijeenkomst in Pennsylvania. Trump hoopt hier dinsdag te winnen.Beeld reuters

'Meest accurate peiling': Trump wint

Trump wil Democratische staten, maar de peilingen zitten niet mee, ziet redacteur Stieven Ramdharie

Donald Trump richt zich in de laatste uren van de campagne volledig op het winnen van Democratische staten, zoals Michigan, Minnesota en Pennsylvania. Maar de laatste opiniepeilingen zijn hem niet gunstig gezind. Zo blijkt uit een nieuwe Fox-peiling in Michigan dat Trump morgen bij de stembus moet opboksen tegen een voorsprong van Clinton van vijf procentpunt: 46 tegenover 41 procent. Dit komt nagenoeg overeen met het gemiddelde van de laatste peilingen in deze staat in het industriële mid-Westen: 4,7 procentpunt.

In Minnesota, dat Trump zondag ook zocht, zijn de laatste tijd geen peilingen geweest. Hoewel deze staat sinds 1988 niet meer heeft gestemd op de Republikeinse kandidaat, zegt Trump dat hij er toch een kans maakt. Dit zou blijken uit interne peilingen van zijn campagne.

In Pennsylvania heeft Clinton een voorsprong van twee tot vier procentpunt, zo blijkt uit twee peilingen van Gravis en Morning Call. In een voorgaande peiling stonden ze gelijk. Als Trump alle staten wint die Mitt Romney in 2012 won, aangevuld met de 'battlegroundstaten' Ohio, Florida én Pennsylvania, heeft hij genoeg kiesmannen voor het presidentschap. In de belangrijkste swing state, Florida, staat het nu gelijk volgens CBS News: allebei 45 procent.

De landelijke peilingen lopen opnieuw uiteen. Volgens een IBD-peiling zou Trump nu een voorsprong hebben van één procentpunt. Deze peiling werd in 2012 'de meest accurate' peiling genoemd in The New York Times. Maar peilingen van NBC News en ABC/The Washington Post geven aan dat Clinton een voorsprong heeft van vier tot vijf procentpunt. Volgens het gemiddelde van de landelijke peilingen van Real Clear Politics gaat Clinton de verkiezingen landelijk in met een lichte voorsprong van 1.8 procentpunt.

Beeld Fox 2

FBI vervolgt Clinton niet

Trump: 'Clinton is schuldig. Zij weet dat, de FBI weet dat en het volk weet dat'

De FBI trekt zijn verdachtmakingen aan het adres van Hillary Clinton in. Na onderzoek van recent aangetroffen e-mails handhaaft de dienst de conclusie van juli dat de Democratische presidentskandidaat niet vervolgd hoeft te worden.

Volgens FBI-directeur James Comey zijn de afgelopen week alle e-mails bekeken die werden gevonden op een computer van Anthony Weiner, de ex-man van een assistente van Clinton, en die van Clinton afkomstig waren of aan haar gericht in de tijd dat zij minister van Buitenlandse Zaken was.

Met de 'vrijspraak' kan Clinton zonder obstakels het laatste rechte eind in naar de presidentsverkiezingen dinsdag. Het is aannemelijk dat deze wending haar kansen weer iets zal verbeteren, al zal een deel van de opgeworpen twijfel haar blijven aankleven.

Lees het hele nieuwsbericht van onze correspondent Michael Persson.

Katy Perry en Hillary Clinton tijdens een bijeenkomst in Pennsylvania.Beeld getty

Altijd het laatste nieuws op Volkskrant.nl

Liveblogs, nieuwsbrieven en extra editie

Met nog minder dan twee dagen op de teller voeren we het tempo rond de berichtgeving over de verkiezingen wat op. In ons liveblog leest u alles over de laatste peilingen, feiten, geruchten, onthullingen en nieuwtjes. Daarnaast komen we nog met extra USA16-nieuwsbrieven op dinsdag en woensdag. Woensdagochtend vindt u ook een speciale extra editie van de Volkskrant in de app van uw digitale krant.

Trump-fans in Minnesota.Beeld afp

Het gaat morgen óók om de Senaat

Er wordt dinsdag niet alleen gestreden om het Witte Huis, maar ook om wie er in de Senaat eindigen. Eenderde van de zetels staat op het spel. Buitenlandredacteur Bert Lanting legt uit:

'Als de Senaat in Democratische handen komt, wordt het voor de Republikeinen een stuk moeilijker Clinton de voet dwars te zetten, als ze tenminste in het Witte Huis komt. President Obama stuitte de afgelopen jaren al voortdurend op tegenwerking van de Republikeinen in het Congres, maar als Clinton president Obama opvolgt, wordt het nog erger, hebben de Republikeinen al gewaarschuwd.

De Democraten hebben het voordeel dat er dit jaar meer Republikeinse zetels (24) op het spel staan dan Democratische zetels (10). Toch valt het nog te bezien of het de Democraten zal lukken vier of vijf zetels af te snoepen van de Republikeinen. De beste kansen hebben de Democraten in Illinois, traditioneel een Democratische staat, waar de Republikeinse senator Mark Kirk al maanden achterloopt op zijn Democratische tegenstandster Tammy Duckworth. Kirk, een gematigde Republikein, bracht zichzelf op de valreep in nog grotere problemen met een neerbuigende opmerking over Duckworths afkomst: zij werd in Thailand geboren.

Afhankelijk van de uitslag van de presidentsverkiezingen (de vice-president zit de Senaat voor) moeten de Democraten vier of vijf zetels extra veroveren. Als Clinton de presidentsverkiezingen wint, hebben de Democraten dan eindelijk de kans hun kandidaat voor de zetel in het Hooggerechtshof te benoemen die vacant is sinds de conservatieve rechter Antonin Scalia overleed.'

Lees de uitgebreide reportage. (+)

Catherina Cortez Masto, kandidaat voor een Senaatszetel in Nevada voor de Democraten, spreekt kiezers aan in een supermarkt.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden