Column

In klimaatdebat wijst iedereen naar elkaar

Natuurlijk moet u de film Before the Flood gaan zien. Om daarna de anderen de schuld te geven.

'We zijn nog niet helemáál verloren: dat is de optimistische boodschap van acteur Leonardo DiCaprio in zijn activistische documentaire Before the Flood.'Beeld afp

Een paar studentjes hebben laten zien dat je echt overal ter wereld elektrisch kunt rijden. 'Dat is gaaf', zeiden de Delftse studenten in de Volkskrant. De nazaten van Jules Verne maakten hun reis om de wereld in 80 dagen niet meer per stoomboot en - trein, maar met een zelf ontwikkelde elektrische motor. Lekker milieuvriendelijk, als die elektriciteit althans niet is opgewekt in kolencentrales.

'De wereld gaat aan vlijt ten onder', weten we al sinds Max Dendermonde. Vandaar dat de hoofdpersoon in zijn roman alle vlijt staakte en zich overgaf aan nietsdoen en luieren. Gaaf.

We zijn nog niet helemáál verloren: dat is de optimistische boodschap van acteur Leonardo DiCaprio in zijn activistische documentaire Before the Flood, dezer dagen gratis te zien op tal van kanalen (googelt u even). Een opvolger van Al Gores An Inconvenient Truth, maar minder wetenschappelijk, persoonlijker, met betoverende beelden in de stijl van tv-zender National Geographic, die ook participeerde.

DiCaprio reist in de film de wereld over om te tonen waar het mis gaat. Hij staat bij smeltende gletsjers, vliegt over oliebesmeurde Afrikaanse vlakten, over jungle die moest wijken voor palmolieplantages. En dan heeft nog niet eens heel India stroom en stoken de Chinezen het haardvuur van hun economie nog eens op. Ontmoedigend. 'Een klapper van een film', juicht De Correspondent.

Ik ben bepaald geen 'klimaatontkenner', toch werd ik niet warm van de film. Daarvoor is die (helaas) te voorspelbaar; niets dat ik niet al wist of kon bevroeden. Ook al wisten DiCaprio en producent Martin Scorcese er een 'mooie' (maar best lange) film van te maken, ze ontkomen niet aan de clichés van de dramadocu, inclusief dreinende muzakjes.

Natuurlijk biedt DiCaprio perspectief: word vegetariër, of vervang je biefstuk door kip - dat scheelt al 80 procent energie en uitstoot. Overstappen op andere energiebronnen dan fossiele brandstof, stoppen met palmolie (in ongeveer al ons eten) en megacentrales bouwen voor opslag van elektriciteit. Allemaal zaken waarmee we vandaag kunnen beginnen. Niet u en ik natuurlijk, want wij deugden allang, maar de ánderen, die ongedefinieerde massa die de wereld naar de ratsmodee helpt.

De reacties op de film liepen over de gebaande paden. De lobby van ontkenners roerde zich. In het klimaatdebat is de jij-bak hot. Zoals de NRC (verder lovend) schreef: 'Laat DiCaprio zijn grote auto staan? Ziet hij af van die privévluchten? Hij zou op zijn minst vegetariër kunnen worden.'

Misschien tekent dat de beknelde positie waarin het klimaatdebat zich bevindt: iedereen wijst naar elkaar, zowel op individueel als mondiaal niveau, waardoor niemand zich aangesproken hoeft te voelen. Ook niet door een goedbedoelde film (die u natuurlijk beslist moet gaan zien).

Een verstikkend klimaat. Prima weertje om Max Dendermonde te herlezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden