In klein bedrijf geen bazenstress

Bazenstress. Medewerkers die volkomen uitgeblust en met een burnout op de bank zitten omdat hun baas ze het leven zuur heeft gemaakt....

Deze meedogenloze tirannen schijnen hun medewerkers geregeld afgebrand en overspannen de WAO in te jagen. Hun methoden? Personeel onder extreem hoge druk zetten, nooit complimenten geven en zelfs pesten.

Hun redenen? Niet helemaal duidelijk. Wellicht staan die bazen zelf ook onder hoge druk en reageren ze hun frustraties op hun minderen af. Een gewoonte die de samenleving veel geld kost. Want liefst 300 duizend mensen worden jaarlijks afgekeurd op grond van stress en overspannenheid, aldus het vakblad.

De kans op een wrede baas is minder groot bij een kleine organisatie. Bij een groot bedrijf is een werknemer een makkelijk doelwit is voor pesterijen.

Volgens Lozo Visie heeft een kwart van de bedrijven geen beleid om stress onder het personeel te lijf te gaan. Daardoor blijft veel van dat leed verborgen.

Je baas op zijn of haar asociale gedrag aanspreken, lijkt het ondernemersblad geen goed idee. De kans dat je genadeloos wordt uitgekafferd of de laan uitvliegt, is groot. Van de dappere dodo's die de strijd dan toch aangingen, is dat bij twintig procent niet goed bevallen. Zij voelden zich afgeblaft en zelfs geïntimideerd.

Dé oplossing voor bazenstress is vooralsnog dus een baan vinden bij een kleine, knusse organisatie. Wat in deze tijd niet makkelijk is; de banen liggen niet echt voor het oprapen. Dus in veel gevallen zit er niets anders op dan: tanden op elkaar en slikken maar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden