In Kenia gaat straks 105 duizend kilo ivoor in lichterlaaie

Meer dan 105 duizend kilo ivoor gaat vandaag in Kenia in de stromende regen de brandstapel op. Met deze actie wil de Keniaanse president een signaal afgeven aan stropers, want in het afgelopen jaar doodden zij in Afrika circa 35 duizend olifanten vanwege het ivoor van hun slagtanden.

De enorme hoeveelheden ivoor die in de brand gaan Beeld reuters

Op de brandstapel gaan zowel de slagtanden van olifanten als de hoorns van neushoorns. Kenia maakt er een groot mediaspektakel van en heeft voor de gelegenheid ook sterren als Leonardo DiCaprio en Elton John uitgenodigd. In Kenia is dit weekend een 'olifantentop', waarbij Afrikaanse leiders spreken over de illegale handel in ivoor en stroperij.

Het in brand steken zal nog niet makkelijk gaan: sinds gisteren wordt Kenia geteisterd door noodweer, waarbij al 15 mensen zijn omgekomen. Tienduizenden liters benzine moeten het ivoor doen ontbranden.

Volgens natuurbeschermers zijn er in Afrika nog maar 400 duizend tot 500 duizend olifanten over. Sinds 1960 is naar schatting 98 procent van de zwarte neushoorns gedood.

Kenia is samen met buurland Tanzania de belangrijkste exporteur van ivoor (de slagtanden van olifanten). Zuid-Afrika is de grootste leverancier van hoorn (neushoorn), India van tijgers, waarvan botten en andere lichaamsdelen gewild zijn. In de tussenhandel spelen Kenia, Thailand, China, Hongkong, Vietnam, India en Birma een hoofdrol. Grootste importeurs zijn China, Hongkong, Thailand en Vietnam. China steekt er bovenuit als grootste speler in de dierenhandel.

Actievoerders met posters met daarop #WorthMoreAlive. Zij willen net als de president van Kenia een einde aan het stropen maken. Beeld AFP

Aanpak kan effectiever

Ondanks verbetering van de technieken om wilde dieren en dierproducten op te sporen en een grotere kennis van de schimmige dierenhandel schieten preventie en de aanpak van illegale praktijken tekort. Levende dieren worden nog steeds veelvuldig verhandeld als huisdier, delen van exotische dieren gaan als voedsel, medicijn, kleding, trofee of relikwie de wereld over.

Uit onderzoek is gebleken dat de strijd tegen de handel in wilde dieren en dierproducten effectiever kan door de aanpak te concentreren de specifieke landen die een centrale rol spelen in de illegale netwerken. Door slechts enkele knooppunten uit te schakelen zou het grootste deel van de netwerken voor olifanten, neushoorns en tijgers worden ontregeld.

Een eerdere actie in Kenia waarbij ivoor werd verbrand. Beeld AFP

Tijgers

Over de tijgerpopulatie in India werden vrijdag door een Indiase natuurberschermingsorganisatie ook alarmerende cijfers gepubliceerd. Nu al zijn meer tijgers in India gedood dan in het hele jaar 2015. Volgens de Wildlife Protection Society zijn dit jaar al 28 tijgers gestroopt, drie meer dan vorig jaar.

Een Maasai voor de bergen ivoor die zaterdag verbrand zullen worden. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden