In Kazachstan 'is er maar één zon aan de hemel' en die gaat niet weg

ASTANA President Noersoeltan Nazarbajev, die al sinds 1989 de scepter zwaait over Kazachstan, heeft laten doorschemeren dat hij van plan is nog zeker tien jaar aan te blijven....

Reuters

Volgens Jermoechamet Jertysbajev, een medewerker van de president, heeft de 70-jarige Nazarbajev zeker tot 2020 geen plannen om op te stappen. De komende presidentsverkiezingen zijn in 2012, maar Nazarbajev verwacht niet dat hij dan een serieuze tegenstander zal hebben. In 2007 voerde het parlement, op voorstel van de partij van Nazarbajev, een grondwetswijziging in die erop neerkomt dat de president zich zo vaak verkiesbaar mag stellen als hij wil.

Nazarbajev, die toen Kazachstan nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, al leider van de plaatselijke communistische partij was, staat bij veel Kazachen bekend als ‘papa’. Hij leidt zijn land, dat de grootste uraniumexporteur ter wereld is en over enorme olievoorraden beschikt, met straffe hand.

Kritiek op de president is taboe. Van tijd tot tijd breekt er achter de schermen een machtsstrijd uit binnen de heersende elite, maar tot nog toe heeft Nazarbajev de macht steeds stevig in handen weten te houden.

Volgens buitenlandse waarnemers wordt er stelselmatig met de stemmen geknoeid bij de verkiezingen in Kazachstan. Nazarbajev liet zich onlangs door het parlement uitroepen tot ‘Leider der Natie’. Tegelijkertijd nam de volksvertegenwoordiging een wet aan die hem vrijwaart van vervolging na zijn aftreden.

Sommige waarnemers leggen dat uit als een teken dat Nazarbajev bezig is de weg te effenen voor een opvolger die hij naar zijn hand kan zetten.

Maar Vladimir Nechorosjev, een lid van het het parlement, zei geen voor de hand liggende opvolger van Nazarbajev te zien. ‘Er is maar één zon aan de hemel en er is niemand die zo helder schijnt als Nazarbajev.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden