In je graf liggen is duur in Naarden, goedkoop in Losser

De kosten van de rechten van een graf zijn in Naarden het hoogst. Daar betalen nabestaanden er ruim 366 euro per jaar voor. De Overijsselse gemeente Losser rekent daarentegen slechts 24 euro voor de grafrechten en is daarmee de goedkoopste van het land.

ANP
Een begraafplaats in Maastricht Beeld
Een begraafplaats in Maastricht

Dat blijkt uit het jaarlijkse vergelijkingsonderzoek van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). Aan het onderzoek deden bijna negenhonderd gemeentelijke, kerkelijke en particuliere begraafplaatsen door heel Nederland mee. Drie op de vier kerkhoven verhoogden vorig jaar de basisprijs voor de rechten op een graf voor twee personen.

Opmerkelijk verschil
De gemiddelde kosten zijn met 3,5 procent gestegen, constateert de LOB. Een woordvoerder kan het opmerkelijke verschil in kosten tussen de goedkoopste en duurste gemeente niet goed verklaren. 'Gemeenten mogen zelf bepalen wat zij rekenen voor grafrechten', legt hij uit. 'Meestal zijn bepaalde prijzen in de loop der jaren zo gegroeid. Vaak heeft het ook te maken met de beschikbaarheid van begraafplaatsen en vrije grond. Die is in de Randstad doorgaans schaarser dan in de provincie.'

Top-3
In de top 3 van duurste gemeenten staan na de gemeentelijke begraafplaats in Naarden de protestantse begraafplaats Duinhof in Lisse en de gemeentelijke begraafplaats in Bernisse (allebei in Zuid-Holland). De twee goedkoopste kerkhoven na Losser zijn te vinden in de gemeente Heerde (Gelderland) en Tubbergen (Overijssel), waar de rooms-katholieke begraafplaats 29 euro aan grafkosten rekent.

Zo'n driekwart van alle Nederlandse beheerders van begraafplaatsen is aangesloten bij brancheorganisatie LOB.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden