In Japan mag je nu plassen in de lift

Topoverleg op het Japanse ministerie van Infrastructuur met liftfabrikanten heeft woensdag een verrassend resultaat opgeleverd: liften worden voortaan voorzien van toiletten en waterkranen.

Japan anticipeert op zware aardschokken en mensen die daardoor vast kunnen komen te zitten in liften. Beeld anp
Japan anticipeert op zware aardschokken en mensen die daardoor vast kunnen komen te zitten in liften.Beeld anp

In geval van aardbevingen kunnen mensen dan toch hun behoeften doen en water drinken. Het aardbevingsgevoelige Japan, dat ruim 600 duizend liften telt, anticipeert daarmee op toekomstige, zware aardschokken.

Aanleiding waren de gebeurtenissen van afgelopen weekend, toen bij een eilandengroep zich op 1.000 kilometer ten zuiden van Tokio een aardbeving met een kracht van 8,1 op de schaal van Richter voordeed. Slachtoffers vielen er nauwelijks, maar in de hoofdstad en aangrenzende provincies kwamen wel 19 duizend liften in problemen. Het leeuwendeel haalde een volgende verdieping, maar veertien kwamen tussen twee verdiepingen vast te zitten. In een enkel geval duurde de reddingsactie 70 minuten.

Niet bepaald rampzalig, maar op het ministerie van Infrastructuur werd vervolgens berekend dat bij een grote aardbeving 17 duizend mensen vast zouden kunnen komen te zitten. De ervaring leert dan dat de redding uit een lift soms uren, maar ook wel eens dagen kan duren. Dan worden toiletten en kranen een dringende levensbehoefte. In kleinere liften, waar te weinig ruimte is, zouden bij wijze van alternatief opvouwbare kartonnen wanden, uitgerust met papieren zakken, uitkomst kunnen bieden.

Evacueren

Ook gaan de liftfabrikanten het evacueren van mensen uit torenflats onderzoeken, nu afgelopen weekend nogal wat mensen die op hoger gelegen etages wonen, problemen hadden zonder lift zich uit de voeten te maken. Verder wordt de mogelijkheid van het plaatsen van stoeltjes voor oudere mensen onderzocht. In nieuwe liften worden die nu al vaak ingebouwd. Mogelijk kunnen de toiletten onder die stoeltjes worden geplaatst.

De maatregelen passen bij de diepgewortelde Japanse wens om perfect te zijn voorbereid op aardschokken. Dat die de samenleving zwaar op de proef kunnen stellen bleek in maart 2011, toen een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter een tsunami veroorzaakte. Ruim 15 duizend Japanners kwamen bij die ramp om en bij de kerncentrales van Fukuyama kwamen grote hoeveelheden radioactieve straling vrij. De meeste kerncentrales van Japan zijn nog altijd buiten werking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden