In Italië zijn regels er om niet te worden nageleefd

Rome Opnieuw verkeert Italië even in staat van nationale rouw. Na arbeidsongelukken in Turijn, Genua, Castiglione in Teverina en tientallen andere plaatsen, is het nu mis in Molfetta, in de hak van de Italiaanse laars....

Eric Arends

Opnieuw gaan duizenden mensen de straat op en roepen slogans als ‘werken om te leven ja! Sterven om te werken, nee!’ Opnieuw zijn er spontane proteststakingen. Opnieuw verzekeren politici dat er nu echt iets zal gebeuren. En opnieuw bestaat er de vrees dat er niets zal veranderen.

Morti bianche, de witte dood, wordt het fenomeen in Italië genoemd. Het is alomtegenwoordig. Dagelijks bevat het nieuws berichten over dodelijke ongelukken op het werk. Een man die in de haven van Genua tijdens het lossen van vrachtcontainers van het scheepsdek tuimelt en op de kade overlijdt. Een jongen in None, bij Turijn, die bezwijkt na een val van een loods waar hij een surveillancecamera wilde installeren. Zeven werknemers van het Duitse staalbedrijf ThyssenKrupp die levend verbranden in een filiaal in Turijn, waar kokende olie uit een pijpleiding vlam vat.

In 2007 lieten 1.125 werknemers in Italië tijdens hun werk het leven. Dat zijn er weliswaar minder dan de 1.302 die in 2006 omkwamen en veel minder dan het aantal sterfgevallen van tien jaar geleden, want dat liep tussen 1995 en 2004 met ruim een kwart terug. Maar vergeleken met andere landen in West-Europa is de afname in Italië minimaal, berekende de Nationale Vereniging van Verminkten en Invaliden door het werk (Anmil). Het land telde in 2004 de meeste doden op het werk, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. Het aantal ‘gewone’ ongevallen loopt al jaren tegen de miljoen.

Direct na het ‘zwaveldrama’ in Molfetta kondigde de demissionaire regering-Prodi aan dat ze een decreet over de veiligheid op het werk nog deze week zou ondertekenen. Ferme maatregelen staan erin. Eigenaren van bedrijven die werken met chemische of kankerverwekkende stoffen, kunnen worden veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf indien zij de regels overtreden. Werkgevers die schuldig zijn aan ongelukken, lopen kans op boetes tot 1,5 miljoen euro.

Of het helpt is de vraag. Regels werken alleen als ze worden nageleefd, en dat gebeurt in Italië weinig. Het ontbreekt in Italië vooral aan kennis en bewustzijn van de gevaren, schreeft de Corriere della Sera gisteren. Bovendien zijn er zo weinig arbeidsinspecteurs dat een bedrijf volgens de Vereniging van Verminkten gemiddeld eens in de 23 jaar zal worden gecontroleerd.

Eric Arends

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden