In Italië krijgt Aaf wél koffie met melk na de maaltijd

Aaf Brandt Corstius
'Het grappige is dat in Italië de restaurants überhaupt weinig regels kennen' Beeld
'Het grappige is dat in Italië de restaurants überhaupt weinig regels kennen'Beeld

In Nederland heb je drie soorten Italiaanse restaurants: Italiaanse restaurants die door Nederlanders worden gedreven, Italiaanse restaurants die door Turken worden gedreven en Italiaanse restaurants die door authentieke Italianen worden gedreven. Na jarenlang onderzoekend pizza en pasta eten (het was zwaar, iemand moest het doen) ben ik tot de conclusie gekomen dat 10 procent van de Italiaanse restaurants Nederlands is, 87 procent Turks en 3 procent Italiaans.

Dat klinkt misschien weinig authentiek, maar het is niet erg, want Turken bakken prima pizza's en Nederlanders en Italianen vaak ook. Wat erger is, is dat die 3 procent authentiek-Italiaanse pizzeria's zo ontzettend authentiek zijn.

'Wij zijnne Italiáánse restauránte!', is de lievelingsuitroep van de Italiaanse uitbater van zo'n authentiek restaurant waar ik met enige regelmaat kom. Hij is zelf dus Italiaans, laat hij je bij het uitserveren van ieder gerecht weten, maar hij heeft voor de zekerheid ook een studie gemaakt van het extra authentieke accent van de pizzachef van de 'niet slékt' Iglo Pizza Crossa-reclame uit de jaren tachtig. ('Pizzabodem vaak karrrton. Ikke make die bodem fantastico crossa!')

Dat de restauranthouder een Italiáánse restauránte heeft, leidt ertoe dat hij, als je vraagt of de fusilli met aubergine wellicht ook zonder vlees kan, verontwaardigd uitroept: 'Wij zijnne Italiáánse restauránte!' Het leidt er ook toe dat hij, op de vraag of er voor de kinderen misschien spaghetti met tomatensaus is ('Napolitano?', probeer je nog nederig) nog harder schreeuwt: 'Wij zijnne Italiáánse restauránte!'

Een andere Italiaanse zaak in Amsterdam, waar het er al even authentiek aan toegaat, doet überhaupt niet aan messen - 'Die hebben we niet.' Want in Italië eet iedereen pasta met vork en lepel. Hoe moet je je salade dan eten? Met een lepel. Ook is er geen keuze uit ijs - 'We hebben alleen citroenijs.' Want dat is vast ook heel Italiaans, citroenijs. En ze doen er niet aan koffie verkeerd of cappuccino - 'Wij hebben alleen espresso.' Want, zoals Nederlanders elkaar graag vertellen: een Italiaan drinkt nooit koffie met melk na de maaltijd.

Dat is vast waar, maar een Italiaan zou wel koffie met melk servéren na de maaltijd. Dat hebben vele Italianen in Italië, echte Italianen met echte Italiáánse restaurántes, namelijk duizenden malen gedaan, voor mij, koffie verkeerdbesteller.

Het grappige is dat in Italië de restaurants überhaupt weinig regels kennen: voor kinderen maken ze alles klaar wat ze willen, je kunt er een mes bij je eten krijgen, sterker nog, die ligt vaak al klaar op tafel en ze hebben er ijs in alle smaken van de regenboog. Ook staat de tv er knetterhard aan, is er tl-licht, liggen er plavuizen op de vloer en roept niemand aanhoudend dat ze een Italiáánse restauránte zijn.

Dus naar Italië om Italiaans te eten bij Italianen. Of gewoon naar de Turk en daar lekker een pizza bestellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden