In Italië alom aanwezige wijn nekt minister Japan

Waren het de medicijnen? Of toch de drank? Hoe een bedwelmde minister Japan internationaal ‘voor schut zette’...

Van onze correspondente Joan Veldkamp

Alsof de impopulaire Japanse regering niet genoeg wordt geplaagd door tegenslag, is er nu ook het ‘drankincident’. Gisteren toonden alle Japanse tv-stations beelden van de bedwelmde en zwetende minster van Financiën Shoichi Nakagawa, die wartaal uitsloeg en zinnen niet afmaakte.

Hij deed dit op een persconferentie tijdens de bijeenkomst van de G7 in Italië. Nakagawa werd nota bene geflankeerd door een persvoorlichter en de president van de centrale Bank, Masaaki Shirakawa. Die voelden zich zichtbaar opgelaten, maar grepen niet in. De voorlichter bolde gegeneerd zijn wangen en Shirakawa staarde vol ongeloof voor zich uit, terwijl de minister met dubbele tong ook nog de vragen probeerde te beantwoorden die niet voor hem waren bedoeld. Om ten slotte langdurig de ogen te sluiten.

Terug in Japan putte Nakagawa zich uit in excuses, maar gaf hij steeds een andere uitleg voor zijn gedrag. Aanvankelijk verklaarde hij te veel medicijnen te hebben geslikt in het vliegtuig naar Rome vanwege zijn verkoudheid. Later liet hij zich ontvallen dat er in Italië nu eenmaal overal glazen wijn staan, waar je ook komt – maar dat hij voorafgaande aan de persconferentie alleen maar een klein slokje had genomen. En toen hij gistermiddag op het matje werd geroepen bij premier Aso, bleken er opeens ‘slaapmiddelen’ in het spel.

De oppositie roept om zijn aftreden en overweegt een motie van wantrouwen in te dienen; Nakagawa heeft Japan immers voor het oog van de hele wereld voor schut gezet. Maar Aso houdt zijn minister voorlopig de hand boven het hoofd. Hij kan het gekrakeel missen als kiespijn omdat hij vandaag de Amerikaanse minister Hillary Clinton zal ontmoeten. Japan is het eerst land dat zij bezoekt, een grote eer. Nu hopen dat er geen wijn wordt geschonken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden