Opinie

'In Israël zijn de Palestijnen beter af dan thuis'

Een tweestatenoplossing als enige mogelijkheid voor vrede? 'Een Palestijnse staat  schendt de mensenrechten en democratie op een veel grovere wijze dan Israël', schrijft Frans Schütt.

OPINIE - Frans Schütt
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu Beeld EPA
De Israëlische premier Benjamin NetanyahuBeeld EPA

In de Volkskrant voorspelde Rick Meulensteen, medewerker van Een Ander Joods Geluid, een overwinning voor de rechtse partijen. Dat zou volgens hem slecht nieuws zijn voor de tweestatenoplossing. Daar heeft hij hoogstwaarschijnlijk gelijk in. Orthodox rechts is van mening dat Judea en Samaria ­- beter bekend als de Westbank - bij Israël horen, terwijl premier en Likud-leider Netanyahu met de mond weliswaar een tweestatenoplossing belijdt, maar niets onderneemt om de bouw van Joodse nederzettingen op de Westbank te voorkomen.

Volgens Meulensteen is dat slecht nieuws voor de vrede. Oftewel: alleen een tweestatenoplossing kan vrede garanderen. Deze lezer probeert te begrijpen waarom dit zo'n vanzelfsprekende koppeling is. Het lukt hem echter niet om zijn ogen te sluiten voor de situatie in Gaza, waar de overdracht van het gezag aan de Palestijnse Autoriteit geresulteerd heeft in een voortdurende bommenregen op het zuiden van Israël.

Terugtrekking Westbank
Het lukt deze lezer ook niet om zijn gedachten over het risico dat
Israël loopt bij een vergelijkbare terugtrekking van de Westbank uit te schakelen. Wie garandeert dat de daar levende Palestijnen niet ook hun raketten in stelling brengen? Met een veel groter risico voor Israël, omdat Tel Aviv hemelsbreed slechts 25 kilometer van de grens verwijderd is? De Palestijnen doen geen enkele moeite te verhelen dat het hele land tot aan de Middellandse Zee hun toebehoort.

Kan Meulensteen mij uitleggen waarom een gedeeltelijke annexatie van de Westbank, gekoppeld aan het Israëlisch staatsburgerschap voor de daar levende Palestijnen - de door de rechtse partij Het Joodse Huis voorgestane oplossing - niet tot vrede zal leiden? De levensstandaard van de in Israël wonende Arabieren is een stuk hoger dan die van hun broeders in de Palestijnse gebieden. Waarom verhuizen ze niet naar de Westbank als ze liever onder het gezag van de Palestijnse Autoriteit willen leven?

Mensenrechten
Het verhaal wordt helemaal gekleurd als Meulensteen de mensenrechten erbij betrekt. In zijn ogen worden deze rechten in Israël zo grof geschonden dat minister Timmermans Israël hoog op zijn prioriteitenlijstje moet zetten. Dit zou met zich meebrengen dat hij minder tijd overhoudt om zich bezig te houden met Syrië en andere brandhaarden in de regio.

In feite wenst Meulensteen zo veel mogelijk mensen toe dat ze in een Palestijnse staat leven, die de mensenrechten en democratie op een veel grovere wijze schendt dan Israël ooit heeft gedaan.

Frans Schütt is sociaal psycholoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden