In India is een vrouw al snel een 'hoer'

De twee tieners die donderdag slachtoffer werden van een groepsverkrachting in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh, pleegden zelfmoord volgens de autoriteiten. Hun lichamen werden hangend aan een mangoboom gevonden. In eerste instantie ging de politie ervan uit dat hun verkrachters ook hun moordenaars waren.

AMSTERDAM - Na politieonderzoek bleek dat de nichtjes (14 en 15) uit het dorp Katra in de noordelijke deelstaat zichzelf hadden verhangen. Wellicht uit schaamte: een verkrachtingsslachtoffer is een schande voor de familie.


De gelijktijdigheid met de steniging van een vrouw in buurland Pakistan is veelzeggend; beide landen kampen met een schijnbaar onuitroeibaar probleem van seksuele agressie tegen vrouwen. Hoewel India overwegend hindoeïstisch is en Pakistan islamitisch, heeft de problematiek dezelfde wortels.


Het leeuwendeel van de bevolking in beide landen heeft amper scholing genoten en woont in rurale gebieden, waar de positie van vrouwen ondergeschikt is en familie- of clantradities hoger worden geacht dan nationale wetten. Tegelijk zijn vrouwen het uithangbord van de familie-eer, zodat een klein vergrijp als het dragen van westerse kleding al reden kan zijn voor moord.


Ook geldt in beide landen dat de politie eerder een hinderlijke dan behulpzame factor is. Vaak hebben de agenten conservatieve standpunten over vrouwen en het gebeurt niet zelden dat een vrouw die aangifte doet, door de politie wordt uitgemaakt voor 'hoer', bijvoorbeeld omdat ze 's avonds alleen van het werk naar huis liep.


Dat was in deze zaak ook het geval. Toen de vader van een van de meisjes woensdagavond aangifte wilde doen van hun vermissing, weigerde de lokale politie hem van dienst te zijn. De meisjes, die thuis geen wc hadden, waren het open veld ingelopen om te plassen.


Donderdag, nadat de lichamen waren gevonden, deed ook de moeder van een van de nichtjes aangifte. Daarop werd ze afgetuigd door vijf mannen. De vrouw ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.


De twee agenten die na de melding van de vader weigerden in actie te komen, zijn inmiddels ontslagen. Hen wordt nu 'samenzwering' ten laste gelegd. Onder de drie verdachten die werden opgepakt in de verkrachtingszaak zijn ook twee politieagenten.


Een ander probleem is het kastensysteem. Hoewel dit officieel al jaren is afgeschaft, vormt dit op het platteland nog steeds het belangrijkste maatschappelijke ordeningsprincipe. De meisjes behoorden tot de laagste en door veel Indiërs geminachte kaste van de Dalits. De daders behoren volgens Indiase media tot de hoogste lokale kaste, de Yadavs. De kans is groot dat deze mannen het misbruiken van vrouwen van een lagere kaste niet als vergrijp zien.


Niettemin groeit in India de weerstand tegen de verkrachtingen. De groepsverkrachting die op 16 december 2012 leidde tot de dood van een studente fysiotherapie in Delhi, haalde de wereldpers.


Niet alleen zijn internationale media er sindsdien meer op gespitst, ook in India zelf leidt het seksueel geweld tot een groeiend activisme en zelfs bestuurlijke actie.


Tekenend zijn de protesten die donderdag overal in India werden gehouden, van Delhi tot in het afgelegen dorp Katra zelf. Tientallen dorpsbewoners bleven om de boom met de lichamen zitten en weerhielden de politie ervan de lijken weg te halen. Ze gingen pas weg toen de politie overging tot arrestaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden