In huize Van Tongeren komt de salade vanavond zonder komkommerschijfjes

Het blijft voor veel tv-kijkers een favoriet onderdeel van Prinsjesdag: welke hilarische hoedjes of absurde outfits hebben de politici nu weer uit de kast getrokken? Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire, over de kledingkeuze van de politici én hun partners.

Liesbeth van Tongeren van GroenLinks arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.Beeld anp

Selçuk Oztürk (Denk)

Selçuk Oztürk van Denk speelt de oud-Hollandsche kaart met een oranje das en oranje pochet, maar vergat de regel die ik graag mag koppelen aan de oud-Brabantsche Bossche bol: de buitenste laag van je kleding is het donkerst, naar binnen toe wordt het steeds lichter. Ook nog: wanneer je een broek en jasje draagt in een verschillende kleur, is de broek bij voorkeur lichter van kleur. En nu ik toch bezig ben: nooit das en pochet in dezelfde kleur, dat is als soep eten als voor- en hoofdgerecht. Zouden de juiste antwoorden van de kruiswoordpuzzel aan de binnenkant van het jasje staan?

Beeld anp

Nevin Özütok (GroenLinks)

Ik heb de reglementen niet bij de hand, maar is het cultural appropriation als een Turk een Surinaams gebruik kopieert? Of geldt in deze de wiskundige formule: min(derheid) en min(derheid) = plus? Ik zelf ben een groot voorstander van cultural appropriation, te beginnen met de Surinaamse gewoonte om ook de tong te poetsen, maar een angisa moet wel scherp gevouwen zijn. Ik zou het ook met koto misi en een waaier dragen, niet met een Winnetou-ketting.

Beeld .

Dion Graus (PVV) & Joyce Schmeytz

Alles is relatief: voor Dion Graus en zijn Joyce is dit nog vrij ingetogen. Je raakt ook een beetje gewend aan die kolderieke accessoires: de gekleurde brillenglazen, het enorme kruis op de blote bef, de angstaanjagende puntschoenen, die korte glimlaarsjes, de panty. De steeds verder achteruit deinzende haarlijn van kamerlid Graus vraagt trouwens ook om zo'n Playmobilhoed. Een voor allen, allen voor...!

Beeld anp

Geert Wilders (PVV) & Krisztina Marfai

Traditioneel vormde ook deze editie van Prinsjesdag Geert Wilders' echtgenote Krisztina het hoogtepunt. De PVV-leider maakte wederom de kleur van zijn das dienstbaar aan het ensemble van zijn vrouw, de geste van een gentleman.

Beeld anp

Jesse Klaver (GroenLinks) & Jolein Klaver

Hoogtepunt van de dag nummer twee: mevrouw Messias.

Beeld anp

Nine Kooiman & Lilian Marijnissen (SP)

Dat hebben we dus allemaal te danken aan Marianne Thieme: alles is ineens een statement. Nine Kooiman en Lilian Marijnissen zijn tegen het eigen risico. Ik ben tegen blauwe zwangerschapsjurken en zwarte trainingsjasjes op Prinsjesdag, maar daar ga ik toch ook geen gefiguurzaagde broche tegen dragen.

Beeld .

Michel Rog (CDA)

Vanop een afstand leek het even alsof CDA-kamerlid Michel Rog te lang in de duivenkooi had gestaan, maar dichterbij bleek zijn pak een ontwerp van een jonge ontwerper, het vormt een onderdeel van een politiek bewustwordingsproject. Ach, we moeten allemaal ergens beginnen.

Beeld anp

Marianne Thieme (PvdD)

Ik meen de sjerp en de rozet te herkennen. Van de Nationale Rundveemanifestatie? Was daar laatst ook niet een verkiezing? Maar zoals Aletta Jacobs al zei (of was het Chuck Palahniuk in Fight Club): 'Sticking feathers up your butt does not make you a chicken.'

Beeld anp

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks)

In huize Van Tongeren komt de salade vanavond zonder komkommerschijfjes.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden