In Hilversum vinden omroepego's vooral elkaar belangrijk

De ingezonden brieven van vrijdag 8 december.

null Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Luisteraars

Welgeteld één keer komt het woord voor in het verhaal over het gebakkelei rond de Nieuwsshow (V, 7 december): luisteraars. 'Omroepen', 'directeuren' en 'zendermanagers' staan er een stuk vaker in. Conclusie: in Hilversum vinden omroepego's vooral elkaar belangrijk. Kijkers en luisteraars spelen nauwelijks een rol. Dat is voor het draagvlak van de publieke omroep, dat toch al klein is, geen goednieuwsshow.

Eric Baars, Haarlem

'Frisse jonge moslims'

In zijn column van 6 december schrijft Max Pam over de 'belijdende moslima' die volgens een voorspelling van NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch in 2025 de krant zal leiden. Volgens Pam zullen de half miljoen abonnees die de krant dan zal tellen allemaal 'frisse jonge moslims' zijn.

Dag meneer Pam, hier spreekt de belijdende moslima in kwestie. Ik herinner u er graag aan dat we de verzuiling inmiddels al een paar decennia geleden achter ons hebben gelaten. Inmiddels doet de afkomst of al dan niet religieuze overtuiging van de hoofdredacteur er niet meer toe. Ik wil u graag bedanken voor uw woorden. Weet dat woorden van mannen zoals u, die ongemakkelijk worden van hoe de wereld verandert en emancipeert terwijl zij zelf in hun denken steeds meer stil komen te staan, niets meer dan brandstof zijn voor mij. Mijn doorzettingsvermogen draait op woorden zoals de uwe. Kom vooral langs in 2025, dan serveer ik u wat Marokkaanse thee op het Rokin.

Lamyae Aharouay, Apeldoorn

Die moeten er ook zijn

Mijn schoonmoeder, een Nederlands-Indische vrouw was baboe bij een Nederlands gezin, maakte met hen achtereenvolgens de oorlog, het Jappenkamp en de Bersiap mee. Als werkend passagier op een boot kwam ze daarna berooid in Nederland aan. Ze had dus wel wat levenservaring en mensenkennis.

Als ze mensen tegenkwam die zichzelf heel wat vonden, spatjes hadden, zei ze berustend: 'Ach ja, die mensen moeten er ook zijn.' Tot in het verpleeghuis toe, waar ze de laatste jaren van haar leven verbleef.

Ik dacht vandaag aan haar na lezing van het interview ('Grote bek, gestrekt been', V, 6 december) met de koningin van de zelffelicitatie Marianne Zwagerman. Ze bezigt zelf die uitspraak ook: 'Onverbeterlijke mutsen, die zitten te weeklagen vanuit hun vinexwijken. Maar die vrouwen moeten er ook zijn, íémand moet yogales geven of luizen vangen.' Ach ja, zulke vrouwen als Marianne Zwagerman moeten er ook zijn.

Ik hoop alleen dat ik haar niet tegenkom tegen de tijd dat ik in het verpleeghuis woon.

Ik ga maar eens zwerfvuil rapen in mijn buurtje. Zulke mensen moeten er ook zijn.

Marja Morskieft, Nijmegen

Marianne Zwagerman. Beeld Imke Panhuijzen
Marianne Zwagerman.Beeld Imke Panhuijzen

Manipuleren maar

De top van het ministerie van Justitie manipuleerde eigen onderzoek (Ten eerste, 7 december). Onderzoeksrapporten van het onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksbureau waren gemanipuleerd, herschreven, geredigeerd. Dat alles om de minister (weer Opstelten) ten dienste te zijn. Een zeer kwalijke zaak. Volgens de wet is hier sprake van valsheid in geschrift, een misdrijf waar maximaal 6 jaar gevangenisstraf op staat. Zover bekend heeft het voor de topambtenaren die valsheid in geschrift hebben gepleegd nog geen consequenties gehad.

In dit geval is er zelfs sprake van een ambtsmisdrijf. Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe de Tweede Kamer en met name Justitie hier verder mee om zullen gaan.

E.H.M. Bleidiek, Neeritter

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden