In het voetbal ligt weinig zo gevoelig als clubliefde

Beeld de Volkskrant

De KNVB heeft sinds vorig jaar een nieuwe directeur. Hij heet Gijs de Jong en hij is voetballiefhebber. Hij studeerde bedrijfskunde in Leiden, werkte bij de Amsterdam Arena en trad in 2003 in dienst van de KNVB.

Op de KNVB-site staat verder onder meer dit: 'Gijs de Jong woont met zijn vrouw en drie kinderen in Asten (Noord-Brabant). In zijn vrije tijd zit hij graag op zijn racefiets, trapt hij een balletje met de kinderen in de tuin en kan hij als voetballiefhebber genieten van een mooie pot voetbal in het stadion of op de buis.'

De Jong is nog niet zo bekend als zijn voorganger, Bert van Oostveen, maar dat komt nog wel. Als directeur roept hij veel weerstand op.

Deze week verscheen op de site van de KNVB een stukje van zijn hand waarin hij als supporter van PSV de hoop uitspreekt dat Feyenoord dit seizoen kampioen van Nederland wordt. Ophef was het gevolg.

Talloze media doken bovenop hem en gretig werden citaten uit het stukje geplukt. Over Feyenoord-PSV, een wedstrijd die morgen wordt gespeeld en die door de sportpers is benoemd tot 'finale', schrijft hij bijvoorbeeld: 'Ik zal thuis duimen voor Feyenoord.'

De Jong is zich bewust van de gevoeligheden. Daarom: 'Ja, sorry Eindhoven, maar ik meen dat.'

De redenering van De Jong - het is goed voor het Nederlandse voetbal als een grote club als Feyenoord eindelijk weer eens landskampioen wordt - is goed te volgen. Veel mensen denken precies hetzelfde, ik ook.

Onhandig is het wel. Als hoogste in rang bij de KNVB kun je beter niet uit de kast komen. De Jong wordt geacht onpartijdig te zijn. Eén discutabele arbitrale beslissing zondag in de Kuip in het nadeel van PSV en de poppen zijn aan het dansen.

In De Telegraaf vroeg verslaggever Valentijn Driessen zich af wat 'iemand als De Jong bezielt om zich in zijn functie hier zo over uit te laten.' Driessen gaf zelf antwoord: verkeerde geldingsdrang. Daar zit wat in. Zijn coming-out is minder onschuldig dan het lijkt. Supporters hebben het geheugen van een olifant.

Weinig dingen liggen in het voetbal zo gevoelig als clubliefde. Vaak is mij de vraag gesteld voor wie ik ben. Vaak gaat daar de zin 'jij bent toch voor Ajax' aan vooraf, waarop ik zeg dat het me geen barst uitmaakt wie kampioen wordt, wat bijna niemand gelooft, maar het is toch echt zo.

Het is ook heerlijk om te weten wie voor wie is. In Voetbal International staat sinds een paar weken een interviewreeks met politici. In verkiezingstijd zeggen die overal ja tegen, zelfs tegen een voetbalblad.

Tot nu toe kwamen Gert-Jan Segers (ChristenUnie, PSV), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren, Feyenoord) en Jesse Klaver (GroenLinks, Ajax) aan het woord. De interviews zijn hoogst vermakelijk en bewijzen nog maar eens dat buitenstaanders veel verstandiger over voetbal praten dan bestuurders en analytici.

Het meest verrassend is het gesprek met Thieme. Ze stelt voor om het Nederlands elftal tijdens het volgende WK 'heerlijk vegetarisch' te laten eten, wat me een onhaalbare kaart lijkt. Verder zegt ze alleen maar verstandige dingen.

Haar analyse over het voetbal is messcherp. Het gaat over de commerciële uitwassen, de wedstrijdjes ver plassen van bestuurders, de perverse prikkels en de gedupeerde overheden en supporters. Samenvattend: 'Vraagstukken worden door een eenzijdige economische logica omgevormd in geld.'

Haar beste vraag: 'Hoe vaak wordt er in het voetbal fundamenteel gediscussieerd over het normaliseren van de concurrentieverhoudingen tussen clubs?'

Het is opvallend dat verreweg de beste analyse in maanden over de staat van het voetbal wordt opgetekend uit de mond van een buitenstaander, een politicus bovendien. KNVB-directeur De Jong zou snel eens bij haar langs moeten gaan.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden