Column

In het voetbal ligt een varkenskop te rotten

Van darts weet ik weinig, maar donderdagavond was tijdens de Premier League in Newcastle plotseling een bekende naam te zien: Kenneth Vermeer. Dartsfans hielden bordjes omhoog. 'Vermeer', 'NSB' en 'hangen' waren de teksten.

Paul Onkenhout
null Beeld Guus Dubbelman
Beeld Guus Dubbelman

Eén dartsfan had ook een tekening gemaakt. Een mannetje bungelde aan een strop. Hierna gingen Phil Taylor en James Wade een potje darten. RTL 7 zond het live uit. De commentator zei niets over de bordjes, misschien waren ze hem niet opgevallen.

Vrijdag nam RTL 'nadrukkelijk' afstand van de beledigingen. Dat was een wonderlijke reactie. Het zou wat zijn als alle media voortaan nadrukkelijk afstand nemen van onwelgevallige of schokkende beelden.

Ook op het oordeel van de zender, 'een lafhartige actie van ogenschijnlijk voetbalsupporters', viel wat af te dingen. De suggestie werd gewekt dat het hier geen dartsfans betrof. Kennelijk doen die dit soort dingen nooit.

Mensen die bordjes tonen met de tekst 'Vermeer NSB' of een donkere pop ophangen met een touw om de hals, zouden geen voetbalsupporters zijn, of zo genoemd mogen worden. Dat hoorde je vaak de laatste tijd, na de bedreigingen van Feyenoord-speler Vejinovic en de oerwoudgeluiden in het stadion van ADO Den Haag bijvoorbeeld.

Het is een misverstand. Zij zijn ook voetbalsupporters. Om voetbalsupporter te zijn, hoef je niet aan een gedragscode te voldoen. Je bent het, of je bent het niet. Clubs kunnen hun supporters niet selecteren, ze moeten maar afwachten wat voor volk ze over de vloer krijgen.

De aan een touwtje bungelende sekspop in de Arena is voor het voetbal wat de varkenskop bij een azc voor de rest van de wereld is. Het zorgt voor ophef vanwege het barbarisme van de daders. Walging en woede domineren de commentaren. Er is een grens overschreden.

De Vermeer-pop in de Arena was in het bezit van een 26-jarige man uit Wageningen. Het valt niet mee om je in hem te verplaatsen. Vermeer werd met Ajax een paar keer kampioen van Nederland en vertrok daarna noodgedwongen naar Feyenoord. Ajax vond hem niet goed genoeg meer.

De Ajax-supporter uit Wageningen heeft het niet makkelijk, volgens zijn advocaat. Tegen de NOS zei hij dat zijn cliënt moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen. Ook verklaarde de advocaat dat de man zware momenten in zijn leven heeft meegemaakt. Door het verlies van familieleden staat hij er vrijwel alleen voor.

Hij wordt belaagd op internet, door supporters van Feyenoord. 'Voetbalsupporters zijn mensen die heel stoere teksten op de computer schrijven', aldus de advocaat. Of in Ku Klux Klan-stijl met poppen lopen te zeulen, had hij ook kunnen zeggen.

Ook in een stukje in De Telegraaf werd de dader een slachtoffer. Hij zou door groepsdruk tot zijn daad zijn gekomen. Aangemoedigd door 'hooligans' waande hij zich aanvankelijk een held. Het wordt er allemaal niet begrijpelijker op.

Dinsdag was ik op een trouwfeest. Wat ik er nou van vond dat tientallen, of misschien wel honderden mensen in een voetbalstadion een vriendelijke sporter uit Almere uitschelden voor hoerenjong en/of hoerenzoon en kolossale spandoeken ophangen met een grove belediging.

Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer Beeld anp
Feyenoord-doelman Kenneth VermeerBeeld anp

Schandalig, zei ik. Daar was iedereen het mee eens. Al snel gaat het dan over kwesties als opvoeding, normen en waarden, op drift geraakte jongeren, ouders die in gebreke blijven, de verloedering van de samenleving en tokkies, waarna en masse en hoofdschuddend wordt geconcludeerd dat dit probleem niet zo een-twee-drie valt op te lossen.

Ik wil dan nog weleens de kaart 'maar vroeger was het nog véél erger' op tafel gooien, maar daar ben ik mee gestopt. Het is een zinloze vergelijking die de incidenten relativeert. Niemand schiet er iets mee op.

Binnenkort is er weer nieuwe ophef. In het voetbal ligt een varkenskop te rotten.

Reageren?

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden