In het Rijks, maar niet onder Rembrandt

Boris Gelfand is verrukt. 'Wie wil hier niet spelen.' Maar de schakers die dromen van de winst blijven bij de les tijdens het uitstapje naar het Rijks.

AMSTERDAM - Er waren toeschouwers die hadden gehoopt dat de deelnemers aan het Tata toernooi hun partijen in het Rijksmuseum zouden spelen onder het toeziend oog van Rembrandts Joodse Bruidje of Vermeers Melkmeisje. Voor hen was het een kleine teleurstelling dat de ontmoeting tussen de grootmeesters van de schilder- en schaakkunst beperkt bleef tot een groepsfoto van de twaalf spelers voor de Nachtwacht.


De schakers werden daarna doorverwezen naar het auditorium, waar zij elkaar in de haren konden vliegen zonder de gewone museumbezoekers te hinderen. Belangstelling hadden zij genoeg. Uit alle hoeken van het land waren de liefhebbers afgekomen op de bijzondere voorstelling van Tata Chess on Tour. Volgende week donderdag, bij de tweede trip van het toernooi naar de High Tech Campus in Eindhoven, zou de toeloop wel eens heel wat minder groot kunnen zijn.


Denk niet dat de verhuizing van een schaaktoernooi naar een museum een eenvoudige operatie is. Alle materialen die nodig zijn voor de zes partijen en de transmissie van de gespeelde zetten werden zorgvuldig onderzocht door de veiligheidsdienst van het museum. Zelfs de meegebrachte gong, die directeur Pijbes gebruikte om de ronde te openen, werd bij de inspectie met enige argwaan bekeken.


De spelers ondergingen hun tijdelijke verhuizing gelaten. De meesten hadden liever hun dagelijkse routine niet doorbroken, maar er waren ook deelnemers die het een eer vonden in een dergelijke omgeving te mogen optreden. De Israëliër Boris Gelfand, die in 2012 de WK-match tegen Anand speelde in de Tretjakovgalerij in Moskou was verrukt: 'Wie zou dit willen missen? Het is geweldig in een van de mooiste musea van de wereld te mogen schaken.'


Voor Gelfand, die na twee nederlagen in de openingsronden vrijwel is uitgeschakeld voor een hoge eindklassering, liggen de zaken misschien anders dan voor hen die op jacht zijn naar de eindzege. De Armeense topfavoriet Levon Aronian liet de algemene opwinding aan zich voorbijgaan om zich te concentreren op de belangrijke ontmoeting met zijn Amerikaanse concurrent Hikaru Nakamura.


Na een behoedzaam gevecht bereikte Aronian een beter staand eindspel, dat bij optimale verdediging waarschijnlijk niet te winnen was. Nadat hij verbaasd een misplaatst remiseaanbod van zijn tegenstander had afgewezen, kreeg hij loon naar werken, toen Nakamura bij de 40ste zet met zijn koning de verkeerde kant op ging. 'Was het bijzonder om juist in deze speciale ronde te winnen?', werd hem gevraagd. 'Het is altijd bijzonder te winnen als het publiek massaal is toegestroomd', antwoordde Aronian.


Omdat het toernooi nog lang duurt, zou het overdreven zijn te beweren dat Aronian voor de vierde maal in zeven jaar op weg is naar de eindzege. Maar een grote stap heeft hij in de eerste ronden zeker gezet met winstpartijen tegen Caruana en Nakamura, twee spelers uit de mondiale toptien.


De hoop op een Nederlands succes vervloog pas in het vierde speeluur, toen Anish Giri er niet in slaagde de Filipijn Wesley So eronder te krijgen in een stelling met een pion meer. De toeschouwers reageerden teleurgesteld, maar volgens Giri is de winst nooit serieus in beeld geweest.


Het duurde lang voor het museum eindelijk afscheid van de schakers kon nemen. De Cubaan Dominguez en de Italiaan Caruana wisten van geen ophouden in een marathongevecht dat zevenenhalf uur in beslag nam. Na een zeeslang van 108 zetten trok Dominguez aan het langste eind.


Aronian - Nakamura


1. d4 Pf6 2. Pf3 g6 3. c4 Lg7 4. Pc3 d6 5. e4 0-0 6. Le2 e5 7. Le3 Pg4 8. Lg5 f6 9. Lh4 g5 10. Lg3 Ph6 11. c5 g4 12. Ph4 Pc6 13. cxd6 cxd6 14. dxe5 dxe5 15. Lc4+ Kh8 16. Dxd8 Txd8 17. 0-0 Pd4 18. Tad1 Le6 19. Lxe6 Pxe6 20. f3 gxf3 21. gxf3 Txd1 22. Txd1 Td8 23. Txd8+ Pxd8 24. Lf2 a6 25. Kf1 Kg8 26. Ke2 Kf7 27. Le3 Ke6 28. Pa4 Lf8 29. Lxh6 Lxh6 30. Pc5+ Kf7 31. Kd3 Lf4 32. h3 Lg5 33. Pf5 Pe6 34. Pxe6 Kxe6 35. Kc4 b6 36. a4 Ld2 37. b3 h5 38. b4


38 ... a5 39. bxa5 bxa5 40. Kb5 Kd7 41. Pg7 h4 42. Pf5 Le1 43. Pe3 Ke6 44. Pc4


Zwart geeft op.


wzwzwzwz


zwzwzwzw


xXwzmXwz


zwzwXtzx


eEizezwz


zwzwzeze


wzwCwzwz


zwzwzwzw

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden