Column

'In het moderne feminisme is een vrouw zichzelf als ze een mannencliché imiteert'

De slet het nieuwe boegbeeld van het moderne feminisme? Ik zou liever zien dat vrouwen en mannen wat méér sletvrees hebben, zegt Malou van Hintum.

Het Volkskrant-magazine van afgelopen zaterdag Beeld De Volkskrant
Het Volkskrant-magazine van afgelopen zaterdagBeeld De Volkskrant

Dat nieuwe feminisme, ik weet het niet. Je moet er niet ouder dan 30 voor zijn (of lijken), en je moet er je kleren voor uittrekken. En je mag geen sletvrees hebben. Dat laatste maak je kenbaar door te vertellen dat je minstens 35 bedpartners hebt gehad, en door S L U T op je vingers te schilderen.

Naakt
In de feministische toekomst begroeten vrouwen elkaar 'met een vrolijk uitgeroepen 'sletje'', lees ik in het Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag. En promoten ze hun nieuwste boek door naakt op de foto te gaan, want 'naakt verkoopt' (hoe kómen ze erop!). Ten slotte kan het ook heel bevrijdend zijn om je door mannen te laten slaan en wurgen, en het verzamelde sperma van tien kerels uit een emmer te likken.

Mannencliché
Als ik het goed begrijp, betekent modern feminisme: alles wat vrouwen lekker vinden, is oké. Het heeft niet meer met politiek te maken, het is een 'gewoon lekker jezelf zijn'- beweging geworden, waarbij een vrouw bij uitstek zichzelf is als ze een mannencliché imiteert: met zo veel mogelijk mensen seks hebben. De slet, de feministe anno 2013, lust er wel pap van: ze doet niets liever dan seks hebben met de mannen die ze verwijt er een dubbele seksuele moraal op na te houden. Ik vind dat, uh, verrassend.

Seksuele stimulatie
De lustpil voor vrouwen die begin deze week weer in het nieuws kwam, maakt de hele kwestie nog een slagje ingewikkelder. Want terwijl de sletten stellen dat de seksualiteit van vrouwen wordt onderdrukt en de behoefte aan seks bij mannen en vrouwen even groot is, wordt de lustpil ontwikkeld omdat vrouwen juist minder zin zouden hebben. Dat komt, zegt seksuoloog Ellen Laan in de Volkskrant, omdat 'de meeste seksuele problemen van vrouwen te maken hebben met een gebrek aan adequate seksuele stimulatie'. Anders gezegd: als vrouwen op de juiste manier worden geprikkeld, dan is die pil helemaal niet nodig.

Konijnen
Ik ben daarom benieuwd naar de manier waarop de sletten hun sekspartners selecteren. Aangezien zij er geen genoeg van kunnen krijgen, komen ze kennelijk steeds de juiste mannen tegen. De mannen die hen zonder te haperen tot grote hoogten brengen. Valt het dan toch mee met de seksuele vaardigheid van de gemiddelde man? Wat me opvalt, is dat seks in deze discussie wordt gereduceerd tot klaarkomen. 'Van de mannen komt 95 procent bij de seks altijd klaar, van de vrouwen maar iets van 50 procent, dus logisch dat mannen vaker zin hebben,' zegt journalist Asha ten Broeke in de Volkskrant.

En wat ik jammer vind, is dat het slettenproject impulsiviteit en ongebreidelde promiscuïteit promoot. Een echte feminist neukt erop los. Ieder zijn meug, maar dat doet me toch te veel aan apen en konijnen denken. Wat dat betreft zou ik liever zien dat vrouwen én mannen wat meer sletvrees hebben in plaats van minder.

Malou van Hintum is politicoloog en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @malouvh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden