In het mekka van bat en celluloid

VAN ONZE VERSLAGGEVER

DÜSSELDORF - De ene Nederlandse trainer in Duitsland is de andere niet. Aan Danny Heister, coach van tafeltennisgrootmacht Borussia Düsseldorf, ergert niemand zich. Danny Heister (39) staat de Duitse pers gewoon te woord. Danny Heister zegt niet dat zijn team de beste is van België, van Rusland, van Duitsland en Europa en van de hele wereld. Hij hangt niet in een korte leren broek de volksmenner uit.

Danny Heister (in korte broek) wijst deze middag, in de eerste wedstrijd van de Champions League-finale, naar zijn drie tafeltennissende mannen die de Russen van Gazprom Fakel Orenburg van de blauwe tafel rossen. De lange man uit Zevenaar legt alle lof voor hun optreden neer bij de spelers.

Zij hebben het gedaan. Zij, Timo Boll, Patrick Baum en Christian Süss, hebben de basis gelegd voor wat over een kleine maand de derde Champions League-overwinning op rij van Borussia gaat worden.

Borussia Düsseldorf is volgens Heister dan ook niet het FC Bayern van zijn sport. Hij vergelijkt het team, de structuur en de jeugdopleiding van zijn club met dat van een voetbalgrootmacht van nog hogere orde. 'Düsseldorf is het Barcelona van het tafeltennis', antwoordt hij, als hem wordt gevraagd waarom de Duitse stad aan de Rijn toch wordt aangemerkt als het Mekka van de sport van bat en celluloid.

'Ze spelen hier al tientallen jaren finales en om de grote titels. Ze hebben hier ijzersterke trainingsgroepen, een geweldige speelomgeving, de beste sponsors. Met die druk moet je kunnen omgaan. Ik heb hier zelf ook gespeeld. Nooit een Champions League gewonnen.

'En nu, in mijn eerste jaar als trainer-coach van deze club, lijkt het dat ik de Champions League op mijn erelijst mag schrijven. Die hoort hier ook', zegt Heister in het broeierig positieve sfeertje van het Arag Center Court, een kleine hal met rode vloer, gevuld met dik duizend Duitsers die na elk gescoord punt een nieuwe yell aanheffen.

Er valt heel wat te juichen, zaterdag in Düsseldorf. Het Duitse trio maakt de wedstrijd in drie partijen af. Via 3-1, 3-1 en 3-1 wordt het 3-0 voor Borussia. Gazprom Fakel, de rijkste club van Europa, heeft daarmee normaal gesproken het nazien in de return.

Coach Heister heeft het tijdens de wedstrijd vooral druk met klappen. Toch blijken na afloop zijn handen uiterst koel. Af en toe schrijft hij iets in een aantekenboek, de camera naast hem snort, maar hij is vooral druk als de über-supporter.

Hij klapt op het yellritme van de supporters. Als er een punt wordt gemaakt, klapt hij. Als er een belangrijk punt wordt gemaakt, gaat hij zelfs even staan om zijn applaus te versterken. Als een Russische begeleider in de gewijde stilte voor de servicebal tracht een Duitser met een paar extra handklappen uit diens concentratie te halen, gaat Heister daar nog even overheen.

Dat was niet onsportief bedoeld, het was meer een laatste waarschuwing dat Iwan van de overkant daarmee moet ophouden. Iwan houdt ermee op. De Russische overgave komt ermee in beeld.

Op de tribune zit de nationale ploeg van Japan. Het team bereidt zich in het DTTZ, het Duitse nationale tafeltenniscentrum, voor op de WK van Rotterdam die komende zondag beginnen. 'Maar ook de Kroatische vrouwenploeg en die van Polen huizen hier. Dit is de best mogelijk tafeltennisomgeving die je kunt vinden', aldus Heister.

Hij houdt zich voor de WK bezig met de beste Duitse spelers, met de nummer twee van de wereld van zijn eigen club, Timo Boll, en met de vicekampioen van Europa, Christian Süss. Heister, tot vorig jaar bondscoach van Nederland, heeft geen officiële functie.

Heister: 'Vorig jaar werd ik direct na mijn aantreden hier gevraagd door Jörg Rosskopf, de Duitse bondscoach, die ook in Düsseldorf werkt. Maar toen heb ik gezegd dat ik me eerst een half jaar wilde inwerken bij Borussia. Ik zal nu mijn spelers uit de Duitse ploeg informeel begeleiden in Rotterdam. We gaan wel zien hoe het uitwerkt.'

Met de 30-jarige linkshander Boll heeft de Duitse ploeg de nummer twee van de wereldranglijst in de gelederen. Hij is de kopman van Düsseldorf en heeft daar een uitzonderingspositie. Heister: 'Boll traint ook met een eigen groep in Hanau, bij Frankfurt. Daar is Rosskopf dan bij, en de nummers 7, 8 en 9 van de Duitse ranglijst. Af en toe komen die naar Düsseldorf. Dat is de sterke Duitse structuur. Boll heb ik niet altijd in de zaal. Soms een hele maand, zoals in januari. Dan weer een tijdje niet. Het werkt. Dus laten we het zo. Ik heb er als trainer geen moeite mee.'

Heister ziet het bier in de kleedkamer verdwijnen. 'Nu wordt het interessant', grapt hij. Een fan komt hem nog snel feliciteren. De man draagt een T-shirt met het opschrift 'in 2009-2010 hebben we geschiedenis geschreven'. En over de zaterdag is de fan ook uitzinnig: 'Sie waren geil heute.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden