In het geheim krijgt Sonny voetballes

Feyenoord lonkte vorig jaar openlijk en gevolgd door de KRO naar jonge Braziliaanse voetballers en merkte dat het niet mocht....

Ajax heeft daarvan geleerd. Stilletjes en buiten de lichtstralen van de schijnwerpers wordt naar jong talent gezocht. Vandaar dat niemand in Nederland Sonny Pike kent, een twaalfjarig joch uit Enfield, een plaatsje ten noorden van Londen. In de laatste twee jaar scoorde hij driehonderd maal. Vorig seizoen had hij 147 maal succes.

Sonny Pike zit al een tijdje in de computer van Ajax en hij liep al eens stage in Amsterdam. Hij is iedere dag welkom, aldus Ajax-scout Pronk vorig jaar in The Guardian. Als het aan Ajax ligt, komt Sonny drie keer per jaar naar Amsterdam om te trainen en te spelen.

De familie heeft enthousiast op het voorstel gereageerd. In Engeland wordt te weinig op techniek en te veel op kracht getraind, vindt vader Mickey Pike. Sonny is het met hem eens. Aanbiedingen om bij clubs als Manchester United, Tottenham Hotspur, Chelsea en Arsenal te komen trainen, werden afgeslagen.

Zes jaar geleden kwam het enorme talent aan het licht. Zijn vader gaf hem een plastic bal nadat hij had bemerkt met hoeveel plezier Sonny het WK in Italië op televisie had bekeken. Iedereen die hem met de bal zag oefenen, was verbijsterd. Sonny werd beroemder en beroemder. Vorig jaar werd Ajax getipt.

Maar niet iedereen is even enthousiast. Toen een lokale krant melding maakte van de trip naar Amsterdam, werd op een muur van het huis van de familie Pike de tekst 'Ajax is rotzooi' gekalkt.

Minstens eenmaal per week vertelt Mickey Pike zijn zoon dat de toekomst ongewis is en hij over tien jaar misschien geen profvoetballer, maar vuilnisman of postbode zal zijn. Rijk is de familie nog niet geworden. Tegenover de vondst van een privésponsor staat de komst van een dure persoonlijke trainer.

De opleiding van de twaalfjarige is zo kostbaar, meldde The Daily Telegraph vorige week, dat de familie onlangs de auto èn de juwelen van mevrouw Pike van de hand heeft moeten doen. Misschien kan Ajax, niet de armste club in Europa per slot van rekening, binnenkort eens een duit in het zakje van de familie doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden